90-літня Ольга Вишневська з Рожнятівського району отримуватиме довічну іменну стипендію

Президент Укрїни Петро Порошенко призначив 23 довічні стипендії 12 громадянам України з різних областей, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність. Серед них 90-літня Ольга Вишневська...

Президент Укрїни Петро Порошенко призначив 23 довічні стипендії 12 громадянам України з різних областей, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність. Серед них 90-літня Ольга Вишневська з села Іванівка Івано-Франківської області.

Про це йдеться в указі президента №140 від 23 травня, опублікованому на сайті Адміністрації глави держави.

Ольга Юріївна отримала нагороду, оскільки була учасницяеюнаціонально-визвольної боротьби. Вона народилася 1927 року в селі Іванівка Рожнятівського району. У воєнні роки була активною підпільницею.

Батьківська хата стояла поблизу лісу, тому кожного вечора повстанці навідувались до сім’ї Вишневських. Батько рацював секретарем в сільській раді та підтримував тісні зв’язки з українським підпіллям.

Навесні 1946 року арештували старшу сестру, а дещо згодом і її саму. Обидвох сестер засудили до десяти років каторжних робіт. Ольга потрапила до Норильська.

Навіть у засланні Ольга Юріївна проявляла нескорений дух, брала участь у Норильському повстанні, яке виникло через нестерпні умови утримання засуджених. У 1955 році жінку звільнили, але на той час вся її родина була виселена у селище Верхня Дарасуна Шилкінського району Читинської області. В україну повернулась 1959 року..

В 1982 році Ольга Юріївна вийшла на пенсію і до сьогодні проживає в рідному селі.

Категорії
Новини
Новини
Loading...