В Івано-Франківську продовжує гинути озеро попри виділені на нього 400 тисяч грнивень

У травні минулого року громадськість Івано-Франківська звернулася до депутата міськради Петра Гречанюка з проханням врятувати озеро біля школи №21. Це зовсім невелика за розмірами...

У травні минулого року громадськість Івано-Франківська звернулася до депутата міськради Петра Гречанюка з проханням врятувати озеро біля школи №21. Це зовсім невелика за розмірами водойма, яка з часом перетворилась на калабаню, непридатну для відпочинку

 

У жовтні минулого року на сесії міськради «Самопоміч» пролобіювала виділення коштів на очищення води та благоустрій прилеглої території. З міського бюджету на це передбачено 400 тис. грн, повідомляють Франківчани з посиланням на Рaralleli.

Чиста вода

В офіційному листі виконавчого комітету міської ради від 22.11.2016 року повідомлено, що через несприятливі погодні умови провести роботи з очищення озера у 2016 році нема можливості. Тому кошти у сумі 400 тис. грн включені до проекту плану міського бюджету на 2017 рік.

 

«Зараз озеро біля 21 школи, позаду ДЮСШ «Олімп», нагадує смердючий відстійник, який в теплу пору року є ще й джерелом інфекцій, – каже Петро Гречанюк. – Тому першочергове завдання – відновити підземні джерела, які наповнюють озеро водою. Їх потрібно почистити. Для цього необхідна спеціальна техніка і люди, які знають, як це робити. Тому кошти спрямували у департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, щоб знайти спеціалізовану організацію, яка здійснить глибинне очищення, і розробити проектно-кошторисну документацію».

Зі слів директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайла Смушака, виготовлення проектно-кошторисної документації перебуває на завершальній стадії, тож у травні посадовець прогнозує її готовність. «Проектно-кошторисна документація замовлена, вона виготовляється. Важливе завдання – знайти джерела наповнення водойми, бо воно дійсно пересихає. Проектанти роблять дослідження, де можна цю воду знайти і що треба почистити», – каже Михайло Смушак.

За словами посадовця, робота щодо очищення озера передбачає комплексний підхід – окрім очищення води потрібно провести благоустрій території: берегоукріплення, замощення бруківки й озеленення. Але на виконання цих робіт коштів поки що немає.

У Франківську гине озеро, на яке ще минулого року виділили 400 тис. грн.

Активісти з порятунку озера хочуть, щоб водойму передали з балансу КП «Івано-Франківськводоекотехпром» на баланс КП «Центр розвитку міста та рекреації». Наразі відповідне колективне звернення не задоволене.

Відпочинкова зона

Глибинне очищення озера – тільки половина плану зі створення біля 21 школи повноцінної відпочинкової зони. Щоб не нав’язувати громаді свою думку, а почути від самих мешканців про їхні бажання, «Самопоміч» оголосила конкурс на найкращу передпроектну пропозицію. «Сьогодні місто не знає, як найкраще переобладнати відпочинкову зону, – каже депутат міської ради Петро Гречанюк. – Перша необхідність – почистити водойму, а далі потрібні думки іванофранківців, чи хочуть вони там бачити плитку, чи траву з деревами, чи в пріоритеті буде місце для риболовлі. Для цього оголошуємо конкурс – що доцільніше там обладнати і як би це мало виглядати».

У Франківську гине озеро, на яке ще минулого року виділили 400 тис. грн.

Усі охочі можуть взяти участь у цьому конкурсі. Для цього потрібно до 1 вересня надіслати розроблений проект благоустрою на адресу офісу «Самопомочі». Комісія обере трійку найкращих проектів, які отримають грошові премії. Потім ці три найкращі пропозиції розгляне Івано-Франківська обласна організація національної спілки архітекторів України. Враховуючи їхню думку, а також функціональність і цікавість проектів, оберуть переможця. Найкращу передпроектну пропозицію подадуть на розгляд сесії міської ради, а після розгляду і офіційного ухвалення перейдуть до виконання робіт.

«Думаю, що головними ініціаторами будуть студенти – у нас в місті є багато молодих та ініціативних людей, які мають креативні ідеї і бажання покращити вигляд міста. Це має бути думка і бажання людей, які ми втілимо в життя», – каже Петро Гречанюк.

Тож що саме буде на озері поряд із 21 школою – місце для засмагання, унікальне місце для ловлі риби чи компактна інфраструктура – дізнаємося восени. Це той час, за який організатори планують розглянути всі конкурсні роботи та затвердити остаточний проект на сесії міськради. 

Передісторія

Мешканці прилеглих будинків з ностальгією згадують час десятилітньої давності, коли в озері можна було купатися, там водилась риба, а навколо відпочивали дітлахи та молодь, а тепер страшно навіть проходити повз велику кількість сміття.

У Франківську гине озеро, на яке ще минулого року виділили 400 тис. грн.

«Зараз тут навіть жабки є», – каже мешканка прилеглого до озера будинку пані Наталя. З побажанням відновити первісний стан озера до депутата міськради Петра Гречанюка звернулась ініціативна група мешканців вул. Слави Стецько. Тоді спільно з активістами створили організаційний комітет і зібрали підписи для проведення громадських слухань. Вони відбулися 25 серпня минулого року спільно з представниками балансоутримувача озера, місцевими мешканцями, чиновниками.

«Люди самі ініціювали толоку, – розповідає представник ініціативної групи з порятунку озера Василь Кедик. – 17 вересня 2016 року зібралися понад 50 мешканців навколишніх будинків та активісти, які вболівають за збереження озера і власними силами почистили водойму та прилеглу територію». Тоді з невеликої території вивезли 5 вантажівок сміття. Серед цікавих знахідок були автомобільні шини, взуття, стільці. Однак, основна частина непотребу – пляшки, які залишали після себе відпочивальники.

«Людям потрібне це озеро, – каже Петро Гречанюк. – Вони своїми силами проявляють багато ініціатив, щоб створити повноцінну відпочинкову зону. Їм потрібно допомогти і підштовхнути. Допомогти на законодавчому рівні, а підштовхнути у пошуку однодумців. Іванофранківці чудово самоорганізовуються, вони розуміють, що їм потрібні речі, які покращать їхнє життя у майбутньому, але вони відчувають страх, адже перший крок у будь-якій справі важкий. А коли їм допомогти – радіють і самі вирішують свої проблеми».

Категорії
Життя
Новини
Loading...