В Івано-Франківську знайшли трьохсотрічний наріжний камінь першої в місті української церкви. ВІДЕО

Пам’ятний камінь знайшли під час реконструкції престолу в Архикатедральному соборі Воскресіння Христового. Розшифровані записи здивували археологів : дата закладення каменя – 1670 рік. За написами...

Пам’ятний камінь знайшли під час реконструкції престолу в Архикатедральному соборі Воскресіння Христового. Розшифровані записи здивували археологів : дата закладення каменя – 1670 рік.

За написами на іншому боці каменю зазначено – сюди його вмурували на початку 20-го століття. Цікавим наріжний камінь є і з погляду вивчення імен, які існували в старовинному Станіславові у17-му столітті.

На передній грані каменю викарбувано імена жертводавців – еліти станиславівського міщанства. Також звідси дізнаємося і прізвище майстра – Стефан Муляр. Пам”ятний камінь залишається власністю церкви. З часом археологи планують виготовити його копії. Однією планують збагатити мистецький комплекс, що символізує будівництво першої української церкви в Івано-Франківську. Інша ж залишиться в Краєзнавчому музеї.

Перша українська церква була закладена в 1670-му році в Заболотівському передмісті. Як стало відомо з інформації на наріжному камені – мала святиня два титули – Воскресіння та Вовведення. 

Деталі у сюжеті ТРК “Вежа”

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...