На Франківщині палять понад 15,7% населення

У Всесвітній день боротьби з палінням підводимо сумну статистику курців серед населення Прикарпаття. 31 травня в Україні традиційно відзначають Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням....

У Всесвітній день боротьби з палінням підводимо сумну статистику курців серед населення Прикарпаття.

31 травня в Україні традиційно відзначають Всесвітній день боротьби з тютюнокурінням. В містах і селах нашого краю цього дня відбуваються різноманітні акції, спрямовані на боротьбу з курінням.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов’язує учасників вживати конкретні заходи, спрямовані на подолання тютюнової пандемії. Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. 

В Україні курять 19,3% населення старше 12 років. Найбільш поширена ця шкідлива звичка в Дніпропетровській, Кіровоградській та Одеській областях (25–22,3% населення відповідного віку), найменше курців у Хмельницькій, Київській та Рівненській областях (12–15,1%), такими даними з Франківчанами поділились у головним управлінням статистики в області.

Серед жінок України тютюнокуріння найпоширеніше у віці 30–58 років, про що повідомили 7,7% опитаних, а частка українок активного дітородного віку, які курять, у минулому році становила 5,5%. Серед підлітків у віці 16–17 років курять 6,9% хлопців та один відсоток дівчат.

На Прикарпатті, за даними 2016 року, курить 15,7% населення. Серед курців 42,3% мають цю шкідливу звичку вже понад 20 років, 30,4% – від 6 до 10 років, кожний шостий – від 16 до 20 років. Найбільша частка (41,8%) з тих, що палять, викурюють за добу від 6 до 10 сигарет, 34,1% – від 16 до 20 сигарет. Більше однієї пачки за день випалює 1,6% курців, до 5 сигарет – кожна п’ята особа.

Загальновідомо, що тютюнокуріння сприяє розвитку злоякісних новоутворень органів дихання та грудної клітки, крім того шкідливі звички впливають на фінансове становище родин нашого краю. Останні результати обстеження демонструють, що 1,7% грошових коштів зникають із бюджету прикарпатців разом з димом сигарет, по Україні ця частка склала 2,1%.

Статистика торгівлі свідчить, що у 2016 році через торгові мережі підприємств-юридичних осіб області обсяг роздрібного товарообороту тютюнових виробів склав 937,2 млн. грн. Серед продовольчих товарів тютюнові вироби займають майже 23% обсягу продажу, що в перерахунку  на одну особу населення області склало 679 гривень. Продовжується тенденція і до подорожчання підакцизних товарів. Так, за даними статистики цін, у минулому році на Прикарпатті індекс споживчих цін на тютюнові вироби склав 124%, в Україні – 122,9%.

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...