Півгодини без Google — що станеться, якщо відключити пошуковик

Чи можемо ми уявити, що станеться, якщо по усій планеті відключити Google та пов’язані із ним сервіси? Насправді цей сценарій розвитку подій _ не...

Чи можемо ми уявити, що станеться, якщо по усій планеті відключити Google та пов’язані із ним сервіси? Насправді цей сценарій розвитку подій _ не така вже й фантастика. У серпні 2013 року усі сервіси «корпорації добра» перестали працювати майже на 3 хвилини — увесь обсяг інтернет-трафіку у світі впав на 40%. Схожа ситуація була і 2009-го. 40% втраченого світового трафіку за 2 хвилини. Уявімо, що буде, якщо вимкнути Google на півгодини.

Ашіш Кедія (Ashish Kedia), співробітнтик Google, відповідає користувачам платформи Quora на питання «Що станеться, якщо раптом на 30 хвилин найбільший пошуковий сервіс планети перестане працювати?»

Шоу починається: Google вимикається

Перші 5 хвилин люди перевіряють своє інтернет-з’єднання: більшість переконані, що трапилося щось із їхнім провайдером, тому починають телефонувати у техпідтримку, дехто навіть полізе перевіряти кабель свого модему, діагностувати ноутбук чи системний блок (а раптом там щось вийшло із ладу).

Потім люди розуміють, що «залізо» тут ні до чого, і ще хвилин 10 відчайдушно перевіряють сторінку, перезапускають браузер, сподіваються на диво — та його не стається. Потім вони почнуть робити скріншоти — коли ще побачиш 404-ту чи 500-ту помилку на головній Google.

Ваша стрічка Facebook переповниться цими скріншотами та вигуками:

«Погляньте, Google упав», «Коїться щось неймовірне», «Очманіти!»

і всякими подібними записами.

Потім почнуться пошуки альтернативного пошуковика (даруйте за каламбур) — та більшість із користувачів вже встигли позабути, які іще існують пошукові сайти. Трохи плутанини — і трафік підстрибне на таких пошукових сервісах, як Bing та Yahoo.

Користувачі Twitter згадають про DuckDuckGo — і зрозуміють вони, що це добре (до речі, цей пошуковик не зберігає і не відстежує вашу історію пошукових запитів).

До цього часу перестануть працювати чимало інтернет-додатків, побудованих на основі бекенду Google. А без електроннjої пошти Gmail продуктивність роботи багатьох офісів у світі впаде в рази.

Про фінансові збитки через відключення Google Apps For Business і говорити не приходиться.

На дорогах почнуться затори, а таксисти почнуть втрачати клієнтів — у світі мільйони людей і на Android, і на iOS користуються послугами із прокладання маршрутів за допомогою Google Maps.

Цікаво, що на Китай всесвітня «гуглокриза» практично ніяк не вплине: там і так все заблоковане.

У конкурентів відкоркують шампанське і почнуть співати радісних пісень (жарт гумору, нічого не подумайте).

А тепер минуло півгодини — і роботу сервісів Google відновлено. Прес-служба Google випустить офіційну заяву — і може статися, пояснить, що ж саме спричинило таке тотальне падіння сервісів.

Ґіки та всі, хто знається на технологіях, зануряться у пошуки справжніх причин падіння Google. Інтернетом будуть ширитися спекуляції щодо того, яке із хакерських угруповань відповідальне за цей хаос. Преса намагатиметься отримати коментарі від багатьох відомих хакерів.

ЗМІ просто клепку втратять — покличуть до студій та редакцій купу експертів і намагатимуться зметикувати, хто ж винен у всьому.

Блоґери наввипередки писатимуть пости про те, «наскільки ми залежні від Google» — і цим грішитимуть навіть великі ЗМІ, не те що окремі блоґери. На Quora буде опубліковано низку запитань «Чому це сталося?», «Що ви думаєте з приводу падіння сервісів Google?», «Чи постраждали мої дані?», «Чи правда, що гуглосервіси хакнули?» — і всякими подібними темами.

Багацько користувачів перейдуть на альтернативні сервіси. BuzzFeed та ScoopWhoop ряснітимуть статтями на кшталт «Google впав на 30 хвилин. Ви не повірите, що сталося потім» та «10 речей, які варто зробити, якщо Google впаде знову».

А ще люди шукатимуть і знайдуть цю нотатку — і збагнуть, що чимало із описаного тут вже відбувається насправді (це мав бути жарт, хоч і не зовсім кумедний).

Категорії
РОЗВАГИ
Новини
Loading...