В Івано-Франківську у відновленій 175-річній каплиці провели перше богослужіння. ФОТО

Унікальна каплиця, вік якої сягає понад 150-ти років, знаходиться на території Центральної міської клінічної лікарні на вулиці Мазепи. Ще з радянських часів будівлю використовували...

Унікальна каплиця, вік якої сягає понад 150-ти років, знаходиться на території Центральної міської клінічної лікарні на вулиці Мазепи. Ще з радянських часів будівлю використовували як морг, потім – як кисневу станцію. Та вже у 2014 році місцевий капелан взявся відновлювати каплицю в її автентичному стані.

Сьогодні, 11 червня, після кількох років реставраційних робіт, у каплиці провели першу архієрейську Службу Божу. Побачити відновлену каплицю прийшли не тільки пересічні франківці, але і лікарі та навіть міський голова Руслан Марцінків із дружиною Оксаною. Відповідне повідомлення разом із світлинами з’явилося на офіційній сторінці мера у мережі Фейсбук.

«Сьогодні мали першу архієрейську Службу Божу у відновленій каплиці на території Центральної міської клінічної лікарні на Мазепи. Святиня – ровесниця лікарні, їй 175 років. Довгий час у каплиці не служилось, вона була закинута. Проте з 2014 року почалась реставрація храму і ось зараз вдалось відновити його історичну красу. Сподіваюсь, Слово Боже промовлене в цій каплиці врятує не одне життя, за яке боряться лікарі ЦМКЛ», – йдеться у повідомленні.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Світлина від Руслан Марцінків.

Нагадаємо, як писали Франківчани, відновлювати старовинну каплицю в її автентичному стані кілька років тому взявся місцевий капелан міської лікарні, отець Роман Терлецький. За цей час вдалося віднайти оригінальну підлогу, правда через поганий стан залишити її так і не вдалося. Куди краще за підлогу збереглися стіни. Під шарами штукатурки була захована автентична австрійська цегла. Натомість, черепицю довелося повністю замінити.

Всі роботи ведуться власними зусиллями, а за кошти спонсорів вдалося замінити дах каплиці та відновити її фасад. Та незважаючи на це, роботи ще залишилося чимало. Ще треба зробити ремонт захристя, встановити дерев’яні двері ззовні та всередині будівлі, облагородити територію. На вікнах і дверях будуть ковалі вироби, зроблені в автентичному стилі. Це все для того аби зберегти старовинну каплиці. Ще є підвал, правда, до нього обіцяють взятися пізніше, коли буде відновлена сама будівля.

Категорії
Життя
Новини
Loading...