У Франківському ТЦ “Арсен” виявили небезпечну в’ялену рибу

На сьогодні вся продукція знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання. Проте та частина продукції, яка була реалізована напередодні, може становити смертельну небезпеку....

На сьогодні вся продукція знята з реалізації та поміщена на відповідальне зберігання. Проте та частина продукції, яка була реалізована напередодні, може становити смертельну небезпеку.

З метою запобігання зараженню смертельно небезпечною хворобою – ботулізмом – Управління Держпродспоживслужби застерігає від вживання в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А. В., постачальником якої є ТОВ “ЧУДО-ЮДО” міста Світловодськ Кіровоградської області, придбаного в магазині “Альянс – Маркет”, що знаходиться в торговому центрі “Арсен” по вул. Миколайчука, 2 в Івано-Франківську.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розпочало інформування операторів ринку, що здійснюють обіг харчових продуктів про випадки захворювання на ботулізм, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах.

Довідково.

Ботулізм – гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Збудник ботулізму – спороносна анаеробна паличка. Токсин палочки ботулізму є самим небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Відомі випадки, коли тільки одне зіткнення токсичного продукту із слизистою ротової порожнини призвело до захворювання на ботулізм. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів,які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, вялені мясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або вяленої риби, мясних і ковбасних виробів, бобових консервів. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні. При консервуванні в домашніх умовах, особливо мясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100º С 5 хвилин для переходу спор у вегететативну форму), після простерилізувати консерви при температурі 100ºС-не 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключення придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, вяленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі уприватних осіб. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Категорії
Життя
Новини
Loading...