Польща продовжуватиме фінансувати відновлення обсерваторія на горі Піп Іван

Днями відбулося сходження на гору Піп Іван численної делегації українських і польських експертів, представників місцевої влади, науковців, дипломатів та урядовців Республіки Польща на чолі...

Днями відбулося сходження на гору Піп Іван численної делегації українських і польських експертів, представників місцевої влади, науковців, дипломатів та урядовців Республіки Польща на чолі з Віце-прем’єром і міністром культури і національної спадщини Польщі Пьотром Глінським.

Він особисто ознайомився з ходом робіт по відновленню астрономічно-метерологічної обсерваторії, які реалізовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника і Варшавський університет за підтримки Міністерства культури і національної спадщини. Крім того, вперше з рятувального поста, який працює в стінах об’єкту, міністр зробив телефонний дзвінок у Варшаву.

У найвищому високогірному науковому об’єкті України делегацію зустріли співробітники ДСНС Івано-Франківської області, зокрема, начальник обласного управління ДСНС Володимир Чернецький ознайомив гостей з роботою рятувального поста. У свою чергу ініціатори та головні натхненники проекту ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький ознайомили польських партнерів з ходом відновлювальних робіт.

Учасники позитивно оцінили стан виконаних робіт та ознайомились з планом реалізації наступних етапів відбудови Обсерваторії. В урочистій обстановці Ігорем Цепендою та Яном Маліцьким було підписано «Лист про наміри», у якому сторони заявили, що в 2017 році продовжать будівельно-відновлювальні роботи, які фінансуватимуться в рамках Програми Міністерства Культури і Національної Спадщини Республіки Польща «Захист культурної спадщини за кордоном», в рамках Програми «Польського Співробітництва з Розвитку» Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща – «Малий Грант» Посольства Республіки Польща в Києві.

Ще один документ Pro Memoria підписали всі члени делегації. Також пан Глінський зробив перший запис у Книзі почесних гостей обсерваторії, яка відтепер є у Білому Слоні.

“Я дуже зворушений, що так багато осіб тут є зараз з нами. Що головні ініціатори ідеї відбудови Обсерваторії ознайомили нас з цим об’єктом, який був збудований з ініціативи Варшавського університету, а зараз Прикарпатський університет перейняв цю ідею і відбудовує його разом з Варшавським університетом за підтримки місцевої влади та польських інституцій. Я радію з того, що ця ідея реалізовується. І хоча сьогоднішня погода не сприяє гарній прогулянці у горах, атмосфера, створена приймаючою стороною, абсолютно компенсує всі погодні негаразди. Впевнений, що за рік-два ми матимемо відбудовану Обсерваторію. Вже зараз тут створені умови для того, щоб можна було працювати рятувальникам та зігрітися туристам”,- зазначив Віце-прем’єр і міністр культури і національної спадщини Республіки Польща Пьотр Глінський.

Щодо ролі Міністерства культури та національної спадщини у справі відбудови Білого слона, то польський Віце-прем’єр зазначив, що відомство допомагає й надалі збирається допомагати у рамках своїх грантових можливостей.

“Будемо й надалі підтримувати цей проект. Це очевидно. Ми маємо спеціальну програму на підтримку польської культурної спадщини закордоном. Колись це була спадщина польська, тепер – українська. І ми, звичайно, готові до співпраці”, – сказав Пьотр Глінський.

5.jpg

3.jpg

c_680_500_16777215_00_images_2017_CHERVEN_2306_2_8.jpg

4.jpg

 

 

 

Категорії
Життя
Новини
Loading...