Франківський донор: навіщо ділитися кров’ю з незнайомцями

Чому люди вирішують здавати кров, для чого вони займаються благодійністю і що їх мотивує. І чи потрібно дотримуватись якогось певного стилю життя, аби стати донором?...

Чому люди вирішують здавати кров, для чого вони займаються благодійністю і що їх мотивує. І чи потрібно дотримуватись якогось певного стилю життя, аби стати донором?

 Про це у коментрі НВ розповів донор з Івано-Франківська Андрій Курілкін, інформують Франківчани.

Андрій Курілкін, 33 роки. Електромонтер. Працює в Укрзалізниці  й в одному з дошкільних закладів Івано-Франківська. Пластун.

Як часто ви здаєте кров? Яку саме?

Намагаюсь це робити згідно медичних показань, тобто, кожні 2-3 місяці. За рік це виходить 5-6 разів. Оскільки в мене дуже глибокі вени, здаю тільки цільну кров. Шкода, адже, рівень тромбоцитів маю достатній для здачі.

Скільки всього разів ви були донором? Як давно це робите?

Усього кров я здавав 12 разів, з них 10 – у своєму місті, на станції переливання крові, а ще 2 рази – в столиці, в Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. Роблю це третій рік поспіль.

Що підштовхнуло вас почати здавати кров, стати донором?

Коли я дізнався про вроджену ваду серця мого молодшого сина, Ромчика, ось тоді я замислився над тим, що кров потрібна багатьом людям. Здавав своїй дружині на пологи, сину на операцію. Хочу допомогти тим, хто цього потребує. Також не варто забувати й про АТО.

 

Що вас мотивує?

По-перше, бажання допомагати іншим. По-друге, оскільки я пластун, маю обов’язок перед своєю совістю робити добрі вчинки і тим самим ставати кращим і кориснішим. Також донорство спонукає мене бути здоровішим, а від цього я відчуваю лише користь.

Чи дотримуєтеся ви якоїсь спеціальної дієти, чи займаєтеся спортом, аби бути донором?

Особливої дієти не дотримуюсь, алкоголь не вживаю, не палю. Завдяки донорству полюбив чай. Стараюсь обмежувати себе перед здачею у жирній їжі.

Чи були у вас такі випадки, коли вас “бракували”? На місці говорили, що вас не допускають до здачі крові?

Такі випадки траплялись двічі. Скажімо так, це неприємна новина, коли настроївся на здачу, а тут усунення. Лишається тільки виконувати поради, наприклад, їсти щось з продуктів, які піднімають рівень гемоглобіну у крові.

 

Категорії
ІНТЕРВ'Ю
Новини
Loading...