СБУ та ГПУ проводять обшуки в в приміщеннях регіонального відділення ПАТ “Укргазвидобування”

Генпрокуратурою спільно з СБУ проводяться обшуки в приміщеннях регіонального відділення ПАТ «Укргазвидобування» та підприємствах-підрядниках. Про це повідомляють в Генереальній прокуратурі України. У Генпрокуратурі зазначають,...

Генпрокуратурою спільно з СБУ проводяться обшуки в приміщеннях регіонального відділення ПАТ «Укргазвидобування» та підприємствах-підрядниках.

Про це повідомляють в Генереальній прокуратурі України.

У Генпрокуратурі зазначають, що обшуки проводяться в рамках кримінального провадження за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Досудовим розслідуванням установлено, що службові особи ПАТ «Укргазвидобування» діючи за попередньою змовою з службовими особами іноземних компаній, зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, шляхом завищення вартості робіт з гідророзриву пластів, які проводяться на території Полтавської та Харківської областей, протягом 2016-2017 років заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах.

Встановлено, що у 2016 році ПАТ «Укргазвидобування» проведено 4 тендери, щодо проведення робіт із гідророзривів пластів на свердловинах, які перебувають на балансі українського підприємства.

Умовами таких тендерів було виконання 100 операцій з гідророзривів пласта загальною вартістю близько 400 млн грн.

Наразі, на підставі дозволу слідчого судді, у кримінальному провадженні, з метою відшукування оригіналів документів щодо укладання та виконання договорів, проводяться слідчі дії – обшуки в приміщеннях регіонального відділення ПАТ «Укргазвидобування» та підприємствах підрядниках.

Як повідомляє прес-служба компанії, обшуки проводяться за рішенням суду.

«Згідно з постановою суду, вилученню підлягають документи, пов’язані з відносинами «Укргазвидобування» і компаній «Tacrom Services S.R.L» (Румунія) і ДП «РУП» ВО «Білорусьнафта» (Республіка Білорусь). Зазначені документи стосуються проведення в 2016–2017 роках ГРП (гідророзривів пласта з метою інтенсифікації видобутку газу – ред.), інженерних звітів та іншої важливої для діяльності компанії інформації», – мовиться у повідомленні.

У компанії наголошують, що вилучення важливої для технологічного процесу документації «призведе до дестабілізації найбільшого газовидобувного підприємства України, а також ставить під загрозу виконання урядової програми збільшення видобутку природного газу».

Водночас голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко написав на своїй сторінці у Facebook, що в офісах компанії вилучають документи щодо робіт зі збільшення видобутку газу.

«Ми звичайно, все надамо. Але хто відповість за втрачений газ, за втрату продуктивності? Минулого року ми вже згаяли півроку на запуск програми інтенсифікації, тому що суди блокували тендери, правоохоронці «мочили» необхідність проведення таких робіт», – пише голова правління.

«Вчора ми надали інфо про збільшення видобутку газу на 171 млн м3 за перше півріччя 2017 року. Основний чинник – роботи з інтенсифікації свердловин, які вже понад півроку в нас проводять іноземні підрядники Такром (Румунія) та «Бєлоруснєфть» (Білорусь). Сьогодні з обшуками до УГВ прийшли СБУ та ГПУ якраз за цією темою – комусь мабуть не подобається, що ми залучаємо в Україну іноземні сервісні компанії, що створюємо ринок нафтогазових сервісних послуг, що працюємо чесно й прозоро…», – написав він.

Нагадаємо, минулого тижня депутати обласної ради на останній сесії відмовили у погодженні надання шести ділянок надр на Прикарпатті публічному акціонерному товариству «Укргазвидобування».

Тоді депутати зауважили, що ця фірма вже впродовж 10 років розробляє родовища на Прикарпатті, однак жодної інформації про сплату нею податків, погодження з громадами, тощо депутати не мають.

«Ця компанія не бере участі в ініціативі прозорості, де фірми декларують свої заробітки. Це піддає сумніву прозорість компанії», – зазначив на сесії голова облради.

Категорії
Новини
Новини
Loading...