Відновлення обсерваторії на Чорногорі вартуватиме понад 100 тисяч євро

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника в цьому році витратить понад 100 тисяч євро на відновлення обсерваторії «Білий Слон» на Чорногорі, зруйновану в період...

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника в цьому році витратить понад 100 тисяч євро на відновлення обсерваторії «Білий Слон» на Чорногорі, зруйновану в період Другої світової війни.

 

Як  повідомляє “Репортер”, там планують зробити сучасний науково-дослідницький центр та повноцінний рятувальний пост.

У 2011 р. за рішенням Верховинської райради споруду колишньої обсерваторії було передано у держвласність – міністерству освіти і науки України. Водночас обсерваторія  закріплена і за Прикарпатським національним університетом (ПНУ).

Варто зазначити, що науковці двох університетів – Івано-Франківська та Варшави (Польща) розробили спільний проект, який дозволить здійснювати наукові дослідження не тільки зазначеним вишам, але й науковцям ВУЗів країн ЄС.

За словами ректора ПНУ Ігоря Цепенди, даний проект підтримали президенти та МЗС обох країн. ПНУ отримав грант від польських партнерів на 100 тисяч євро, ще 30 тисяч євро надійшло від посольства Польщі.

Вже наприкінці вересня 2017 року рятувальники обласного управління ДСНС мають отримати спецприміщення. Зараз вони вже проводять чергування на горі.

«Ми хочемо створити для рятувального загону всі умови, щоб він міг працювати повноцінно, безперебійно та допомагати туристам, які заблукали або потрапили в негоду», – сказав Ігор Ципенда.

Також університет отримав ще один грант на суму 70 тис. євро, щоб завершити всю проект­ну документацію з відновлення обсерваторії. Її розробляють польські спеціалісти.

Цьогоріч в обсерваторії буде встановлено спеціальний прилад, який буде відслідковувати погодні умови – температуру, пориви вітру, хмарність тощо. Також передбачається встановлення автоматичного телескопу та інше метеообладнання.

Слід зазначити, що навколо обсерваторії хочуть розпочати історичні дослідження, якими буде займатися група Інституту археології з Варшавського університету. Спільно з українськими археологами вони шукатимуть артефакти для майбутнього музею.

Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині гори Піп Іван є найвище розташованою спорудою в Україні, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря). Діяла обсерваторія з 1938 по 1941 рр.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...