“Юрій Шпіцер – человек и параход”, або історія першого мілководного корабля в Галичині

У селі Раковець Городенківського району Івано-Франківської області три роки функціонує річковий порт. Щодня з нього відправляється у плавання Дністром, унікальний для України і світу,...

У селі Раковець Городенківського району Івано-Франківської області три роки функціонує річковий порт. Щодня з нього відправляється у плавання Дністром, унікальний для України і світу, мілководний корабель “Юрій”.

Дістровський каньйон – одне з найкрасивіших місць України. Каньйон довжиною 250 км тягнеться по межі чотирьох областей – Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. 

Місцеві кажуть, що колись Дністром плавали кораблі. Але це не легенда, саме так і було. Ріка зміліла, прогулянкові катери тут востаннє бачили майже півстоліття тому. Зате любителі активного відпочинку облюбували цю місцевість. Сплав по Дністру на байдарках і плотах – один з найпопулярніших видів активного відпочинку в Україні.

Один із любителів поплавати дністровськими водами, львів’янин Юрій Шпіцер вирішив, чому б не збудувати корабель, який зможе плавати мілководдям. Чотири роки клопіткої праці і задум був реалізований.

В 2015 році всіх здивувала поява на Дністрі корабля вагою 2 тони, 14 метрів у довжину і понад 5 метрів у ширину. Як сказав би Кіт Матроскін “Юрій Шпіцер – человек и параход”. І не дивно, адже саме таку назву винахідник дав своєму кораблю.

Про судно заговорила вся Україна, оскільки при своїх маштабних розмірах “Юрій” занурюється у воду лише на 25 сантиметрів. В рух приводиться гребним колесом, яке спроектоване спеціально для мілководних річок. Його швидкість проти течії – приблизно 5 км/год. За течією – понад 10.

Корабель "Юрій" в порту "Раковець"

Корабель «Юрій» почали будувати 2010 року. Це – плоскодонне судно, аналогів якому немає у світі. Він має дві палуби, 10 спальних місць і може пришвартуватися до берега у будь-якому місці, адже не потребує для цього особливих умов. 

Маршрут починається з порту Раковець Городенківського району на Івано-Франківщині. Фінальна точка мандрівки – водоспади в с.Возилів Бучацького району Тернопільської області.

Перед відправленням на кораблі піднімають державний прапор України. Лиш після цієї процедури матрос віддає канати, прибирає трап, а капітан стає за штурвал і запускає гребне колесо, а “Юрій” потроху віддаляється від порту.

Такі кораблі, як «Юрій» використовуються на річці Місісіпі (найдовша річка в США). Подібний корабель описано у романі Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра». 

Категорії
СТАТТІ
Новини
Loading...