Єдиний в Україні діючий вулкан знаходиться у Прикарпатті.ФОТО/ВІДЕО

В селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області знаходиться єдиний в Україні діючий вулкан. Вулкан виник у 1977 році під час землетрусу у Румунії. За перші сім...

В селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області знаходиться єдиний в Україні діючий вулкан.

Вулкан виник у 1977 році під час землетрусу у Румунії. За перші сім років існування вулкану земля в цьому районі піднялася майже на метр. Коливання земної кори змушують вулкан активно викидати на поверхню землі суміш нафти, газу, мінеральних солей та важких металів. Але й у спокійному стані він продовжує загрозливо булькотіти.

Топографічно вулкан, розташований всього у 200 метрах від південно-західної околиці села, має 8 постійних і 12 непостійних міні-кратерів. У його щоденних виверженнях знаходять чи не половину з елементів таблиці Менделєєва.

Світлина від Anatoliy Mytskan.

Фото: Anatoliy Mytskan

Світлина від Anatoliy Mytskan.

Фото: Anatoliy Mytskan

Грязьовий вулкан Старуня – геологічний пам’ятник природи – єдиний чинних і унікальний не тільки в Карпатському регіоні, але і в світі.

Вчені мають декілька точок зору причини виникнення цього геологічного дива. За однією з гіпотез, вулкан утворився на так званій антиклинальной складці, тобто опуклою структурі, яка має кілька розломів земної кори. І завдяки певним фізико-хімічним процесам, які проходять на глибині 600-1000 метрів, відбуваються виверження.

Світлина від Anatoliy Mytskan.

Фото: Anatoliy Mytskan

Світлина від Anatoliy Mytskan.

Фото: Anatoliy Mytskan

Щоб побачити це диво природи, до нього треба ще дістися. Отже: Богородчани позаду, Надвірна попереду. На вказівник при дорозі «Старуня» не звертайте уваги – треба їхати майже до сусіднього села Гвозда, а від нього під гострим кутом відходить страшненька дорога на Старуню.

В’їжджаєте в село, минаєте школу, потім магазин, проїжджаєте поворот ліворуч, і на другому повороті звертаєте вліво – о, це сюди. Виїжджаєте в поле, до містка, а далі шукайте очима лінію високовольтки, вже за нею буде виднітись вулкан.

Відео: Anatoliy Mytskan

Категорії
Новини
Новини
Loading...