Франківці створили робота-“хірурга”, який рятуватиме поранених на полі бою

Спеціалісти франківської компанії “Валар” та учасники проекту з кількох українських міст працюють над створенням робота, який буде діагностувати поранення і самостійно лікувати поранених солдатів....

Спеціалісти франківської компанії “Валар” та учасники проекту з кількох українських міст працюють над створенням робота, який буде діагностувати поранення і самостійно лікувати поранених солдатів.

Проект “Ангел” від франківської групи ентузіастів, які називають себе науково-виробничим об’єднанням “Валар”, презентували громадськості в Urban Space 100.

Цей проект може стати науковим проривом XXI століття, вважають спеціалісти галузі військової медициини.

Мета інженерів і конструкторів “Валару” – створити невеликого повнопривідного робота хірургічного призначення. 

Менеджер проекту Ольга Клімків розповіла, що наразі команда працює над створенням 3-D прототипу та шукають інвесторів.

Про це повідомляє “КУРС”.

До комплекту робота “Ангела” входять: ріжучі інструменти, щоб мати доступ до рани, кілька мікрошприців, джгутів і комплект препаратів для зменшення болю і втрати крові.

Робот також оснащений “очима” – кілька мікровідеокамер різного діапазону. Та програмним забезпеченням зі штучним інтелектом для обробки зображень – для самостійного прийняття рішень.

“Це своєрідний трансформер, що “живе” на плечі у солдата”, – каже Ольга Клімків.

Штатне розміщення робота – ззаду в зоні шиї на одязі. Також він може “жити” у сумці-аптечці.

Робот націлений на солдата – відслідковуватиме стан його здоров’я і параметри навколишнього середовища: пульс, тиск, діяльність нервових клітин головного мозку, атмосферні умови тощо. 

Якщо робот знаходить поранення, він самостійно пересувається по одягу бійця і оглядає травму. При потребі робот зможе самостійно зробити укол знеболювального чи заспокійливого препарату, продезінфікувати і закрити рану, накласти джгут. 

Крім того, комп’ютерна система “Ангела” зможе через GPS повідомляти, де перебуває поранений і який його загальний стан. 

Робот-“хірург” працюватиме на одному заряді протягом двох-трьох діб на полі бою.

Він важитиме до 1,5 кілограма і буде поміщатися на долоні дорослої людини. Спеціалісти планують випускати три моделі – від міні до максі.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...