У Франківську презентували відновлені металеві двері пам’ятки архітектури

Активісти інфціативи “Франківськ Який Треба Берегти” презентували відновлені двері пам’ятки архітектури на вул. Труша, 4. Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша,...

Активісти інфціативи “Франківськ Який Треба Берегти” презентували відновлені двері пам’ятки архітектури на вул. Труша, 4.

Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша, 4 займався відомий у місті коваль, організатор щорічного фестивалю ковальської майстерності в Івано-Франківську, голова ГО “Свято ковалів” Сергій Полуботько.

Він відгукнувся на пропозицію громадської активістки, засновниці ініціативи “Франківськ Який Треба Берегти” Марії Козакевич у соцмережі. 

Окрім відновлення, нові двері отримали частково втачені елементи. Зокрема, ковані листочки на дверях всі нові окрім двох автентичних польських. На нових спеціально зроблені більші жилки, щоб відрізнити оригіналвід підробки. Також частково замінили скло. Біле – це автентичне, а жовте нове, теж навмисно відрізняється кольором.

“Низ новий, ручка була одна, до половини обломана, те що є зараз – додумано. Може хтось інший придумає краще, то це можна обрізати. Кутник замінили, бо він на половину згнив. Коли почистили, то одразу проявились всі технологічні стики, всі заклепки. Дуже багато роботи в цих дверях, я не знаю хто в ті часи за них платив, бо сходова дуже бюджетна – там грошейш шкодували, а на двері ні”,- каже Сергій Полуботько.

Реставраційні роботи коштують приблизно 40 тисяч гривень. 

“Частину коштів ми ще не віддали майстрам. Ту частину, яку вдалось оплатити – це приватні підприємці, які працюють поруч, мешканці. Долучились і мешканці міста, які перераховували кошти на картку ПриватБанку. Також частину коштів ми назбирали з продажу листівок”, – говорить Марія Козакевич.

Двері на вулиці Туруша, 4 перші в Івано-Франківську отримали металеву табличку “Франківськ Який Треба Берегти”. Вона показує, що це громадська ініціатива, яка займається реставрацією дверей.

Світлина від Mariya Kozakevych.

Світлина від Mariya Kozakevych.

Світлина від Mariya Kozakevych.

До слова, ву­лиця  Туруша най­ко­рот­ша і най­вуж­ча в місті. Її ши­рина від муру до муру — шість метрів, вона ніколи не знала тро­ту­арів. По всій ширині вона вис­те­лена бруківкою і зберігає се­реднь­овічний ко­лорит. На вулиці лише чо­тири бу­дин­ки, три з них — пам’ятки архітек­ту­ри. Але за ад­ре­сою до неї на­лежить лише чо­тири­повер­хо­ва кам’яниця № 4, по­будо­вана 1930 року на розі з ву­лицею Лесі Українки. Інші бу­дин­ки ви­ходять на неї своїми бічними фа­сада­ми.

Категорії
Новини
Новини
Loading...