Франківські активісти відреставрували старовинні двері на вулиці Незалежності

Сьогодні, 21 липня активісти інфціативи “Франківськ Який Треба Берегти” змонтували відновлені двері на Незалежності, 18. Дубові двері на Незалежності у будинку 1908 року, який...

Сьогодні, 21 липня активісти інфціативи “Франківськ Який Треба Берегти” змонтували відновлені двері на Незалежності, 18.

Дубові двері на Незалежності у будинку 1908 року, який є пам’яткою архітектури, зберегли на собі сліди історії. 

“Сьогодні зранку встановлювали, всі прибігали подивитись, доторкнутись. Ввечері коли світло з коридору, дуже гарно вітражі проглядаються”, – розповідає Марія Козакевич.

Реставрація цих дверей обійшлася в 37 тис. грн, коштами склалися мешканці будинку і власники бізнесу на Незалежності. Це вже треті дерев’яні старовинні двері у будинках-пам’ятках, що їх відновлює і реставрує ініціатива “Франківськ Який Треба Берегти”. 

“Ми навмисне залишили на дверях вибоїни від коліс карет, які заїжджали під цю арку, та сліди від пожежі, а також сколи й подряпини – в цьому їхня найбільша цінність. Двері це те за що ти можеш взяти і з чого почати відновлювати місто. Вікна – це приватна власність. Фасади і ліпнина – дуже великий об’єм роботи, а двері з одного боку це домінанта архітектури на фасаді будинку. З іншого боку вона практичну функцію виконує – кожного дня люди користуються. Це і естетична краса, бо кожні двері чимось особливі, майстр в них вкладав душу. Завяки ним ми можемо вивчати ремесло 100-річної давнини.”, – каже Марія Козакевич. 

Світлина від Mariya Kozakevych.   Світлина від Andy Shustykevych.

                                  До реставрації                                                                                          Після реставрації

Щоб привернути увагу до незадовільного стану пам’яток архітектури Івано-Франківська і зокрема до старовинних дверей, ініціатива “Франківськ Який Треба Берегти”, надрукувала листівки кошти за придбання яких підуть на реставрацію. 

“Ми надрукували різні листівки. Один комплект це художник Андрій Єфименко намалював закутки, дворики Франківська. Другий комплект це три листівки з зображенням молодої пари на фоні будинку по вул. Шевченка 22,24.  Художниця Мілена Віторовська намалювала двері на Курбаса, 5 і ще одна листівка – це фото де зібрані всі франківські двері”, – говорить Марія Козакевич. 

Категорії
Новини
Новини
Loading...