7 порад для пасажирів потягів, як врятуватись від спеки

Багато іванофранківців обирають потяг як вид пересування, але не завжди у вагоні температура повітря – комфортна. Журналісти Франківчан зібрали прості поради, як врятуватись від спеки в...

Багато іванофранківців обирають потяг як вид пересування, але не завжди у вагоні температура повітря – комфортна. Журналісти Франківчан зібрали прості поради, як врятуватись від спеки в потязі.

Відповідно до Державних санітарних правил та норм гігієни транспорту температура повітря влітку у вагонах класу купе та люкс має бути не більше 26 градусів. На жаль, дані правила не встановлюють граничну температуру для вагонів другого (плацкартні вагони) та третього (загальні вагони) класу. Фактично відсутні норми обмеження температури влітку, проте у вагоні має працювати вентиляція.

Незважаючи на правила, далеко не у всіх вагонах класу люкс і купе є кондиціонери, а у плацкартних вагонах часто функцію вентиляції виконують відчинені вікна. 

Що робити пасажирам у спеку? Помирати, тліючи у вагоні, чи зняти вікно, як нещодавно зробили пасажири потягу “Миколаїв—Івано-Франківськ”?

Якщо у вашому вагоні немає кондиціонера, або вони є та не працюють, або якщо у вашому вагоні не працює вентиляція варто запитати у провідника в чому річ. Якщо ви не отримали відповіді йдйть до начальника поїзда, вимагати книгу скарг куди записати скаргу або вимагати переведення в вагон з кондиціонуванням (працюючою вентиляцією). По приїзді до пункту призначення, потрібно продублювати скаргу на гарячі лінії УЗ.

Результат пошуку зображень за запитом "спека у вагоні"

Якщо вам все ж доведеться їхати в спекотному вагоні, пропонуємо кілька порад, які допоможуть пережити поїздку.

1. Відмовтеся від вживання алкоголю під час мандрівки, окрім того що розпивати спиртні напої в потязі заборонено, він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і кофеїномістячі напої сприяють зневодненню. Краще вживайте більше прохолодної і чистої води. На відміну від інших напоїв, вона не містить зайвого цукру і барвників. Добре втамовують спрагу гарячий зелений чай, компоти, морси.

2. Вирушаючи в дорогу у спекотну погоду на вас має бути якомога менше одягу. Віддавайте перевагу легкому одягу з натуральної бавовни. Бажано, щоб він був світлих тонів і мав вільний крій. Такий одяг вбирає вологу, не прилипає до тіла, якщо ви спітніли, пропускає повітря. Відмовтеся від нарядів з блискітками і стразами – вони притягують сонячні промені. Нижня білизна теж не повинна бути тугою або містити синтетику.

3. Можна відкрити вікна (у вагонах де це можливо), але тут варто бути обережним холодне повітря може продути голову. 

4. Затулити штори, щоб сонячне проміння не потрапляло в середину вагону.

5. Хороший спосіб охолодити приміщення – зволожити повітря в ньому. Це можна зробити, поставивши ємність з водою, зволоживши штори, також можна змочити водою рушник.

6. Беріть з собою вологі серветки, щоб освіжити шкіру і видалити з неї пил. Намагайтесь якомога частіше вмиватись і мийте руки вище ліктя, водою без мила.

7.  І останнє, у спеку завжди беріть з собою певні медичні засоби наприклад валідол, корвалол. Якщо не собі допоможете, то комусь. Людям з ішемічною хворобою серця, стенокардією, перенесеним інфарктом необхідно обов’язково мати з собою препарати нітрогліцерину на випадок приступу стенокардії, препарат для зниження тиску, а також препарати більш широкого вжитку.

28074044-ezgif.com-gif-maker

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...