Експерти оцінили стан Івано-Франківського аеропорту

Відповідно з ухавленою постановою “Про затвердження Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року”, сімнадцять українських аеропортів повинні найближчими роками покращити якість надання...

Відповідно з ухавленою постановою “Про затвердження Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року”, сімнадцять українських аеропортів повинні найближчими роками покращити якість надання послуг.

Згідно з постановою аеропорти повинні удвічі збільшити загальний пасажиропотік (до рівня 24,3 млн пасажирів до 2023 року) та пропускну спроможність. Привести рівень надання послуг у відповідність з міжнародними стандартами; до 35-40 хвилин зменшити час на наземне обслуговування кожного повітряного судна. Залучити інвесторів, розвинути “неавіаційну діяльність” (до 40 відсотків загальних доходів аеропортів). Збільшити кількість лоукостерів до 30 відсотків загального ринку авіаційних перевезень. Створити не менш як 1000 додаткових робочих місць.

На скільки далекі зараз, так звані, другорядні аеропорти України (всі крім “Борисполя” та “Львова”) від досягнення поставленної мети аналізувало видання Укрінформ.

АЕРОПОРТ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК»

З прикарпатського аеродрому здійснюються регулярні рейси: двічі на день – до Києва , п’ять разів на тиждень – до Іспанії, в тому числі три – до Аліканте і два – до Валенсії. До нерегулярних відносяться чартери, які замовляють турфірми.

Аеропорт використовує лише одну з двох злітно-посадкових смуг. Її покриття дозволяє приймати середньомагістральні авіалайнери Boeing 737, A-320, MD-82, вантажні ІЛ-76 та гвинтокрили усіх типів.

Торік авіакомпанія Turkish Airlines скасувала рейси Стамбул-Івано-Франківськ через тріщини і руйнацію бетонного покриття аеропорту. Комісія встановила, що аеродром може обслуговувати не більше 10 операцій на добу. При цьому загальна вага кожного повітряного судна не повинна перевищувати 50 тонн, що унеможливлює використання авіалайнерів типу Airbus A319, які літали на рейсах Turkish Airlines між Івано-Франківськом та Стамбулом.

Фахівці стверджують, що важкі літаки аеропорт не зможе приймати навіть після реконструкції. А вона передбачає не лише ремонт смуги, але й заміну обладнання та створення місця стоянки для літаків. Є інформація, що загальна сума проекту складає близько 52 млн.

Варто зазначити, що з 2010 року аеропорт знаходиться у концесії ТЗОВ «Скорзонера».

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ “ХАРКІВ”

Це найбільший аеропорт східної України. За словами його комерційного директора Владислава Ільїна, очікуваний пасажиропотік у цьому році – понад 800 тис осіб, зростання в першому півріччі 2017-го у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало 51%.

“Аеропорт здатний приймати літаки Airbus A320, Boeing 737, Boeing 757 і всі інші, більш легкі літаки, а також Boeing 767, Airbus A330, Ан-124. Регулярні авіарейси здійснюються в добрий десяток країн світу, включно з Туреччиною, Польщу, Білорусь, Ізраїль”, – зазначив Ільїн.

За його словами, в аеропорту працює єдиний лоукостер – турецька компанія Рegasus. Вона здійснює регулярні рейси з Харкова до Стамбула сім разів на тиждень.

Керівництво аеропорту також проводить переговори про відкриття рейсів лоукостерами в Європу.

Що стосується інших регулярних рейсів, то, наприклад, польська авіакомпанія LOT здійснює рейси до Варшави 9 разів на тиждень, по середах і суботах – двічі на день. Щодня возить пасажирів в Стамбул Turkish Airlines. МАУ 4 рази на тиждень відправляє пасажирів в Тель-Авів. Рейси до Мінська щодня здійснює білоруська компанія “Бєлавіа”.

Аеропорт “Харків” капітально оновлено до “Євро-2012”: побудований новий термінальний комплекс і нова злітно-посадкова смуга.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «ДНІПРОПЕТРОВСЬК»

Звідси літає вісім регулярних міжнародних рейсів в Іракліон (Греція, Крит), Тіват (Чорногорія), Анталію (Туреччина), Салоніки (Греція), Шарм-ель-Шейх (Єгипет), Бургас (Болгарія), Відень (Австрія), Тель-Авів (Ізраїль), а також здійснюються внутрішні перельоти: до Львова і Києва (Бориспіль).

З 2010 року розпочато активну стадію реконструкції аеропортів комплексу «Дніпропетровськ». Побудовано та обладнано сучасний ангар для обслуговування повітряних суден, ведуться роботи по облаштуванню території аеропорту та Привокзальної площі, проектується реконструкція аеродрому, злітно-посадкової смуги, перону, йде будівництво нового пасажирського терміналу.

Планується, що новий пасажирський термінал являтиме собою триповерхову будівлю з сучасною автоматичною багажної системою (включаючи інтегровану доглядову техніку), інформаційною системою, зручностями для людей з Особливими потребами, сучасною системою реєстрації та автостоянкою на 350 паркувальних місць. Пропускна спроможність нового терміналу збільшиться в два рази.

У Дніпропетровській області діє ще один міжнародний аеропорт – “КРИВИЙ РІГ”

До недавнього часу він працював виключно в режимі очікування. Але в 2016 році була розроблена Програма фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг». І вже того ж року був забезпечений переліт 8,9 тис пасажирів, що на 7,6 тис більше, ніж за попередній період; оброблено 21,8 тонни вантажу, організовано 512 авіарейсів.

В даний час здійснюється програма польотів авіакомпанії Anda Air і туроператором Join Up до Анталії (двічі на тиждень) і до Батумі (раз в тиждень).

Авіакомпанія Bravo Airways і туроператор TPG двічі на тиждень возять до Анталії і раз на тиждень – до Бургасу. Також виконуються чартерні рейси до Анталії.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ “ЗАПОРІЖЖЯ”

З аеропорту виконуються регулярні рейси до Києва, Москви, Анталії, Хургади, Шарм-ель-Шейху на літаках Як-40, Як-42, Ан-24, Ан-140, Boeing-737, МД-82. Чартерні рейси, в тому числі і вантажні, здійснюються в різні країни СНД, Європи, Азії, Близького Сходу.

АЕРОПОРТ “ХЕРСОН”

Хоч у його офіційній назві немає слова “міжнародний”, звідси регулярно літають за кордон – в Туреччину. Щодня два рейси до Стамбулу, ранковий та вечірній, пропонує авіакомпанія Turkish Airlines. Працюють також чартери: двічі на тиждень з Херсона до Анталії возить Anda Air, раз на тиждень – Bravo.

Крім того, компанія МАУ пропонує щоденні регулярні рейси за маршрутом Київ – Херсон – Київ.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «ОДЕСА»

За обсягом авіаперевезень Одеський аеропорт посідає друге місце в Україні, забезпечуючи щороку більш як мільйону пасажирів повітряне сполучення з мегаполісами Європи, Азії та Африки.

У березні поточного року тут завершено будівництво сучасного пасажирського терміналу. Очікують, що перші внутрішні рейси тут зможуть прийняти в грудні 2017 року, а міжнародні – навесні 2018-го. Загальна площа комплексу – майже 30 тис кв. метрів, обслуговуватимуть пасажирів 24 стійки реєстрації. Щороку термінал, в якому є готель, багажні відділення й додаткові приміщення, зможе приймати близько 3 млн пасажирів.

Рейси до аеропорту здійснюють 18 авіакомпаній, в тому числі 5 вітчизняних. Пріоритетні напрямки польотів – Анталія і Стамбул, причому один з лоукостів вже запланував взимку відкриття низькотарифного маршруту “Одеса-Стамбул-Одеса” і приймає замовлення.

Літають з Одеси до Тель-Авіва, Салоніків, Праги, Варшави, Мінська, Риги та інших столиць.

14 липня 2017 року турецька лоукост-компанія Pegasus Airlines відкрила прямі рейси за маршрутом Одеса-Анкара.

Перспективи приходу до Одеси двох європейських лоукостів – Ryanair та Wizz Air – залежать від того, чи будуть виділені найближчим часом достатні кошти для реконструкції злітно-посадкової смуги. Направляти свої лайнери для посадки на закоротку для посадки смугу – 2,8 км замість 3,2 км, – та ще й розбиту за декілька десятиліть експлуатації низькотарифні авіаперевізники не бажають.

Очільник Мінінфраструктури Володимир Омелян заявив, що для реконструкції смуги вже затверджено пакет проектно-технічної документації і підготовлено капіталовкладення в обсязі 2 млрд грн. За його словами, наступного року до Одеси може прийти Ryanair.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «РІВНЕ»

Минулого року вперше за останніх 10 років звідси було виконано пасажирський рейс до Анталії (не враховуючи чартерних нерегулярних рейсів приватної авіації). З цього часу авіакомпанія Bravo Airways виконує щотижневі недільні рейси за означеним маршрутом в обидві сторони.

Минулого року аеропорт Рівне прийняв майже 7 тис пасажирів (для порівняння, у 2015 р. – тільки 394). Зростання пасажиропотоку стало можливим завдяки запуску чартерних програм. У жовтні минулого року перевізник запустив чартерні рейси до Хургади та Шарм-ель-Шейха (Єгипет). Наразі працюють над новим регулярним сполученням «Рівне – Люблін», яким, як передбачається, зможуть скористуватися 30 тис пасажирів на рік.

У перспективі є запити на напрямки Варшава, Франкфурт-на-Майні, Прага, Мілан, Мадрид, а також на нерегулярні пасажирські міжнародні перевезення (чартери) до Індії, Закопане (Польща), Бургаса (Болгарія).

Наразі розроблено спеціальний антикризовий план розвитку аеропорту. Борг аеропорту складає 12,5 млн грн, а на ремонтні роботи потрібно не менше 3 млн грн. Кошти планують знайти в обласному бюджеті. Зокрема, на наступний рік обіцяють виділити близько 4 млн грн.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «ЧЕРНІВЦІ»

12 липня 2016 року уперше після тривалої перерви компанія МАУ здійснила переліт із Чернівців до Києва. У той період в успіх летовища мало хто вірив, на самому підприємстві були борги із зарплатні. Зрештою запрацювали два щоденні авіарейси «Чернівці-Київ-Чернівці» та регулярний авіарейс до Італії «Чернівці-Бергамо». Завдяки їм реалізовані успішні міжнародні програми – «Чернівці-Хургада» та «Чернівці-Анталія» з авіакомпанією Bravo. А співпрацею із Чернівецьким летовищем вже зацікавились інші компанії.

За рік співпраці Чернівецького летовища з МАУ тут здійснено понад 800 внутрішніх перельотів, послугами летовища скористались більше 30 тис пасажирів. 31 переліт реалізувала компанія МАУ на міжнародних авіарейсах, понад 18 тис пасажирів скористались перельотами чартерних авіарейсів.

Завдяки цьому Чернівецький аеропорт вже із нового року виплачував зарплатню працівникам із власного бюджету, підприємство має можливість модернізувати інфраструктуру, коштів летовища вистачає на поточні витрати та утримання. Планують встановлення опалення, придбання техніки для обслуговування літаків узимку, будують багажну стрічку та шукають підприємства для розробки документації для нового сучасного аеродромного комплексу, щоб летовище могло приймати потужнішу повітряну техніку.

У червні депутати міської ради прийняли прийняли програму розвитку «Міжнародного аеропорту «Чернівці» на 2017-2020 роки, згідно із якою лише із міського бюджету заплановано виділити 30 млн грн.

АЕРОПОРТ «ВІННИЦЯ»

Звідси здійснюються регулярні рейси «Тель-Авів-Вінниця-Тель-Авів» (двічі на тиждень), «Варшава-Вінниця-Варшава» (також двічі на тиждень). Звідси відлітають і чартерні рейси «Анталія-Вінниця-Анталія» (тричі на тиждень), «Даламан-Вінниця-Даламан» (раз на тиждень).

Аеродром придатний для експлуатації літаків цілий рік без обмежень, цілодобово. Тут проведено ремонт будівлі аеровокзального комплексу з пропускною спроможністю 400 чоловік на годину, здано в експлуатацію його першу чергу з можливістю одночасного перебування у накопичувачі аеровокзалу до 150 осіб. Збудовано нове багажне відділення, обладнане транспортером. Облаштовано пункт пропуску через державний кордон України.

МІЖНАРОДНИЙ АЕРОПОРТ «УЖГОРОД»

Єдиний на Закарпатті аеропорт припинив роботу у лютому 2016 року, коли Державіаслужба призупинила дію його сертифіката на обслуговування пасажирських авіарейсів у зв’язку з виявленими порушеннями правил безпеки.

На території летовища почалися роботи з розчистки території, встановлення паркану по периметру, тощо. За півроку аеропорт відвідав міністр Володимир Омелян і пообіцяв, що летовище запрацює вже у вересні 2017-го. Але аеропорт досі закритий на вліт-виліт, приймає тільки чартерні рейси.

Наразі тривають роботи із розширення злітно-посадкової смуги. Спецтехніка знімає по боках шар асфальту, після чого вкладається новий шар, значно ширший за попередній – щоб аеропорт міг приймати великі літаки класу Boeing та Airbus.

Але модернізація злітно-посадкової смуги – тільки один із етапів відновлення повноцінної роботи летовища. Специфікою ужгородського аеропорту є те, що літаки злітають і заходять на посадку через повітряний простір сусідньої держави, Словаччини, і про вирішення проблеми із диспетчерським супроводом при злеті та посадці літаків треба домовлятися на міждержавному рівні.

Нещодавно голова Державної міграційної служби Максим Соколюк заявляв про те, що обговорюється ідея зробити аеропорт з виходом на дві держави. «Тобто два виходи з терміналу, в один бік – Словаччина, в інший – Україна”, – сказав Соколюк в інтерв’ю центральним ЗМІ.

АЕРОПОРТ «ТЕРНОПІЛЬ»

На початку грудня минулого року аеропорт «Тернопіль» отримав сертифікат служби авіаційної безпеки, який засвідчив його придатність для прийому повітряних суден.

Аеропорт має дві злітно-посадкові смуги, він сертифікований і готовий до прийняття повітряних суден максимальною злітною масою до 64,9 тонн, з частотою не більше п’яти літако-вильотів на добу та вертольотів усіх типів. У 2004-му отримав статус міжнародного.

Після відновлення світло-сигнального обладнання аеродрому його регламент роботи стане цілодобовим (нині роботи з відновлення виконані на 60%). Аеровокзал має два пасажирських термінали з пропускною здатністю 100 пасажирів за годину, пункт пропуску через державний кордон, автономне забезпечення теплом, водою і електроенергією. У складі аеропорту є всі необхідні служби для забезпечення обслуговування повітряних суден і пасажирів, підтримки в належному стані льотного поля, заправки кондиційним пальним ПС і автомобілів.

Зараз у першу чергу потрібно провести ремонт злітної смуги та терміналів. Також розробляється проект реконструкції внутрішньої частини будівлі аеровокзалу. Повна модернізація летовища вартує 15-17 млн грн.

На теперішній час виконуються тільки чартерні перевезення, регулярні рейси відсутні. Ведуться переговори щодо запровадження міжнародних рейсів, зокрема, до польського аеропорту «Жешув-Ясьонка».

СУМНЕ СЬОГОДЕННЯ, ВЕЛИКІ НАДІЇ

Аеропорти в таких містах, як Миколаїв, Суми, Черкаси, Полтава наразі практично не надають послуг з перевезення пасажирів та вантажів. Серед причин їхнього простою найчастіше називають відсутність коштів на ремонт та належне обслуговування злітно-посадкової смуги.

У міжнародному аеропорту «Миколаїв» немає жодного рейсу, але він знаходиться в стадії реконструкції та ремонту. Наразі розроблено програму його розвитку до 2021 року, яка передбачає залучення з різних джерел фінансування 742 млн грн. Для виконання мінімальних заходів по запуску аеропорту необхідно 50 млн грн, які Миколаївська обласна рада виділила з обласного бюджету.

За останніми даними, нове керівництво (директорів тут змінюють трохи не щороку) веде переговори про співпрацю з турецькою авіакомпанією Turkish Airlines та ірландським лоукостером Ryanair. На 3-4 серпня хочуть запросити сюди для проведення засідання «Асоціацію аеропортів України», каже заступник директора аеропорту Сергій Філатов.

Для повноцінного запуску аеропорту і закріплення за ним базової авіакомпанії необхідно зробити ремонт злітно-посадкової смуги, отримати сертифікат від Державіаслужби, а також встановити світлосигнальну і радіорелейну системи. Після цього можна буде проводити переговори, щоб привести до Миколаєва базові авіакомпанії. Фактично, вважають у Миколаєві, аеропорт мав би запрацювати вже у серпні-вересні.

В Сумах з грудня 2016 року згідно з рішенням Кабінету міністрів аеропорт отримав статус вантажопасажирського. Тут сподіваються, що зміна класифікації міжнародного пункту пропуску через державний кордон з пасажирського на вантажопасажирський дозволить обслуговувати авіаційні вантажні перевезення, що є однією зі складових розвитку авіаційної галузі в Сумській області. Передбачається, що реалізація цього розпорядження позитивно позначиться на економічному розвитку регіону, призведе до збільшення відрахування до бюджетів усіх рівнів, створення додаткових робочих місць.

Однак на думку експертів, зокрема, екс-заступника міністра інфраструктури України Олександр Кави, в аеропорту навряд чи буде можливість залучити додаткові об’єми вантажів.

„Починати необхідно тільки з підписання домовленостей з потенційними клієнтами, а не з фінансування”, – говорить Кава.

У Черкасах 2 вересня 2014 року здійснив посадку літак Embraer ERJ-145EP, на борту якого перебувала молодіжна збірна Швейцарії. Літак виконував міжнародний переліт за маршрутом Цюріх – Черкаси – Цюріх. Таким чином аеропорт зміг підтвердити статус міжнародного, але це був єдиний випадок за багато років простою, пише місцеве видання «ІнфоМіст» .

Наразі аеропорт існує в основному за рахунок оренди та проведення на його території масштабних свят на кшталт автофестивалів та фестивалю малої авіації.

За словами директора аеропорту Олена Качуріної, на сьогодні на територію аеропорту сідають в основному чартерні рейси, здійснюються оглядові польоти. Минулого року послугами аеропорту скористалися більше тисячі пасажирів, тоді як чотири роки тому – лише 16.

У Полтаві можливість реконструкції летовища обговорюють з іноземними партнерами. Начальник управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА Олександр Колесников стверджує, що за обласні та власні кошти «Аеропорт-Полтава» лишається дієздатним підприємством, його злітна смуга може приймати повітряні судна середньої ваги, здійснювати їх комерційне, наземне та технічне обслуговування. Для роботи з пасажирами, багажем і вантажами тут теж є все необхідне.

І наостанок зазначимо, що несподіване рішення для забезпечення мешканців облцентру авіаційним сполученням обрала влада Волині. Тут планують відкрити термінал для перевезення пасажирів на військовому аеродромі. Стверджують, що питання вже узгоджено з Міністерством оборони, і сподіваються, що аеротермінал в Луцьку може з’явитися вже наприкінці цього року.

Категорії
Новини
Новини
Loading...