Художник Роман Бончук розповів маловідому історію Франківської школи

Франківський художник Роман Бончук, який взявся реставрувати фасад місцевої ЗШ №5, віднайшов цікаву ремарку з історії школи. Про це художник написав на своїй сторінці...

Франківський художник Роман Бончук, який взявся реставрувати фасад місцевої ЗШ №5, віднайшов цікаву ремарку з історії школи.

Про це художник написав на своїй сторінці у фейсбук.

“Школа є найдавнішою у Івано-Франківську і була зведена Германом Імердауером. У 1895 році Герман отримав держзамовлення на спорудження Скарбового будинку. На тому місці, де зараз школа, був величезний млин. Імердауер виграв тендер на будову (за це його критикували польські забудовники). Розпочав будову на початку літа того ж року, вже наступного начальство перерізало стрічку на вході у кам’яницю. Невідомий архітектор дотримувався класичного напрямку пізнього історизму, раціональний функціоналізм. В центральному корпусі містилась дирекція податківців, митників. Топ-менеджери отримували бонус у вигляді житла — кам’яниця мала чотири квартири для чиновницьких сімей. Водночас у дворі звели трьохповерховий будинок під управу тютюнової монополії”, – йдеться у повідомленні.

До слова реставраційні роботи Роман Бончук проводить під кураторством експерта реставрації Кравчук В.І.

Читайте такожВ Івано-Франківську реставрують фасад школи №5

 

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...