Експерти визначили найбільш дисциплінованого мажоритарника

Громадська мережа ОПОРА визначила, як часто депутати відвідують і прогулюють засідання та голосують проти лінії фракції. Серед позафракційних депутатів прикладом сумлінного виконання своїх обов’язків є Віктор Шевченко....

Громадська мережа ОПОРА визначила, як часто депутати відвідують і прогулюють засідання та голосують проти лінії фракції. Серед позафракційних депутатів прикладом сумлінного виконання своїх обов’язків є Віктор Шевченко.

 
За два з половиною роки діяльності Верховної Ради VIII скликання в стінах парламенту не знайшлося жодного депутата, який взяв би участь у всіх без винятку голосуваннях. Участь у пленарних засіданнях і голосуваннях за законодавчі ініціативи є основними функціями народних обранців, тому їх показник демонструє те, наскільки парламентарі відповідально та сумлінно ставляться до виконання своєї роботи.
 
На відміну від результатів письмової чи електронної реєстрацій, факт участі в голосуваннях вказує на реальну активність депутата під час розгляду всіх законопроектів. На жаль, в усьому переліку голосувань неможливо ідентифікувати та виокремити випадки «кнопкодавства», однак, судячи зі співвідношення кількості публічних епізодів неперсонального голосування і загальної кількості голосувань депутатів, такі випадки не змінюють загальної картини.

 
У кожній фракції є депутати, які для їхніх колег по фракції можуть бути прикладом сумлінного виконання своїх обов’язків щодо участі в голосуваннях, та ті, хто безвідповідально розпоряджається наданим йому виборцями мандатом.
 
Серед позафракційних депутатів, якщо не брати до уваги Голову Верховної Ради Андрія Парубія, прикладом є мажоритарник Віктор Шевченко з Івано-Франківської області. Віктор Шевченко за 2,5 роки каденції пропустив лише 1,6% голосувань. На противагу йому Андрій Білецький з Києва не потрапив на 98,4% усіх голосувань.

Дослідження проводилось в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Категорії
Новини
Новини
Loading...