У центрі Івано-Франківська відбулася акція «Подорожуй безпечно!»

«Подорожуй безпечно!» – під таким гаслом у центрі Івано-Франківська відбулася інформаційна акція. Захід присвячений Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми. Мешканцям та гостям міста...

«Подорожуй безпечно!» – під таким гаслом у центрі Івано-Франківська відбулася інформаційна акція. Захід присвячений Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми. Мешканцям та гостям міста розповідали про безпечний перетин кордону, легальне працевлаштування, їхні права та соціальний захист.

На Вічевому майдані були розміщені плакати на тему протидії торгівлі людьми. Спеціалісти різних установ консультували перехожих щодо безпечних подорожей та роздавали інформаційні буклети. Усі бажаючі могли пограти в ігри «Рожеві окуляри» та «Галопом по Європі», а також долучитися до конкурсу малюнку, інформують Паралелі.

Карітас навчав франківців, як подорожувати безпечно

Акція розпочалася квестом «Подорожуй безпечно». Три команди «Обережні», «Захищені» та «Проінформовані» долали дистанції містом та відповідали на запитання про безпечні подорожі – так діти знайомилися з правилами безпеки у закордонних поїздках.

Для Прикарпаття проблема торгівлі людьми є актуальною, адже велика кількість мешканців регіону виїжджають за кордон, зазначає заступник директора Департаменту соціальної політики ОДА Степан Микицей. Однак не всі люди знають, куди звертатися за допомогою і що взагалі існує така можливість, як отримання статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми. «На даний момент в області статус постраждалого від торгівлі людьми мають 13 людей, – каже Степан Микицей, – особі, що має офіційний статус постраждалого, надається одноразова матеріальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів». 

Карітас навчав франківців, як подорожувати безпечно

Виконавчий директор Івано-Франівського Карітасу Наталя Козакевич вважає, що з прийняттям безвізового режиму ризики торгівлі людьми збільшилися. 

«Перше, що ми маємо пам’ятати, коли виїжджаємо за кордон – не довіряти нікому свої документи, – каже Наталя Козакевич, – обов’язково з собою мати копію українського та закордонного паспортів. Варто також заздалегідь знайти номера телефонів консульських установ та посольств України за кордоном». 

Карітас навчав франківців, як подорожувати безпечно

За даними Міжнародної організації з міграції з 1991 року більше 230 тисяч осіб постраждало від торгівлі людьми. Сьогодні це переважно ті люди, які потрапили у трудову експлуатацію. Найбільша кількість постраждалих експлуатувались у Росії. Якщо раніше переважали випадки сексуальної експлуатації, то зараз ця тенденція змінилася.

Карітас навчав франківців, як подорожувати безпечно

Наразі на Прикарпатті відкрито чотири кримінальні провадження за фактом торгівлі людьми, триває розслідування, повідомляє Юрій Довгань, начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції в області. Переможці квесту «Подорожуй безпечно» отримали подарунки – абонементи у розважальний комплекс. Завершилися акція флешмобом «Коло захисту та допомоги» , під час якого організатори та учасники акції спільно запустили у небо повітряні кульки, як символ життя без торгівлі людьми. 
v Захід організували Департамент соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації, Департамент молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради та БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

Категорії
Новини
Новини
Loading...