На Ленкавського розкопали капітально відремонтовану дорогу

Дорога без ям та вибоїн, зі щільним шаром асфальту і якісним покриттям. Такою до сьогоднішнього дня була вулиця Ленкавського. Ще минулого року фірма «ПБС»,...

Дорога без ям та вибоїн, зі щільним шаром асфальту і якісним покриттям. Такою до сьогоднішнього дня була вулиця Ленкавського. Ще минулого року фірма «ПБС», з використанням новітніх технологій, капітально відремонтувала дорогу, яка до того часу була геть знищена.

 “От що за люди, скажіть?”, – свариться пенсіонерка із Ленкавського, 3 пані Марія, – спочатку зробили, а тепер знов зруйнували. Не встигли ми й потішитись гарній дорозі».

 І обурену жінку зрозуміти можна. Адже просто під її вікнами тепер – величезна яма. Вирили її працівники  «Водоекотехпрому». Майстри КП саме беруться встановлювати причину аварії:

«Зранку вода почала йти з-під асфальту. Ми стали рити. Виявилось, що це витік із напірної стальної труби».

 Представників фірми «ПБС» такий ремонт по-франківськи уже й не дивує. Кажуть, це якраз у стилі нинішньої влади: спочатку стелити асфальт, а вже потім робити комунікації. Тим паче, що рік тому на цьому місці представники «Водоекотехпрому» запевняли: усі комунікації – в ідеальному стані. 

«Перед тим, як стелити асфальт, нас запевнили, що з трубами усе в порядку. Представники «Водоканалу» сказали що всі труби, ліньовки, каналізація, – усе в порядку. То ж ми приступили до робіт», – розповідає виконроб фірми «ПБС» Юрій Алексін.

 До слова, у цивілізованих країнах водопровідні труби не дозволяють розміщувати під автомагістралями, лише у зеленій зоні. Проте івано-франківській мережі уже кількадесят років, і прокладали її згідно застарілих стандартів.

 «Комунікації – це артерії і вени міста. Якщо вони будуть так погано працювати, то і місто деградуватиме. Бо чи приїде турист, чи громадянин, який тут захоче жити. Якщо в нього то світло, то вода, то ще щось буде вимикатись, відповідно та людина вибере для себе інше місто. Вперше в історії ми маємо у Івано-Франківську півмільярдне перевиконання бюджету. То чому за ці кошти досі не почали реконструкцію комунікацій? Не переносять їх у зелені зони, як у всіх нормальних країнах? Натомість руйнують дорожнє полотно, яке надзвичайно дороге», – каже народний депутат України Олександр Шевченко.

 Комунальники ж пояснюють: стальний водопровід, який прорвало, востаннє ремонтували у 2002 році. Та фахівці були переконані, що за 15! років з ним нічого не трапилось. І труба, кажуть, за їх розрахунками, мала простояти ще років з 20 без ремонту. 

«Можливо, коли був ремонт, була задіяна важка техніка, і могли появитись мікротріщини», – каже керівник управління експлуатації мереж «Водоектохпрому» Володимир Авраменко.

 

«Тепер ми розкопаємо, подивимося, що ж там трапилось, поставимо ремонтні хомути чи заваримо трубу. Потім засипемо гравієм, забетонуємо. Зверху постелимо асфальт».

От тільки за таку недалекоглядність комунальників доведеться платити уже мешканцям міста, з власної кишені.

 У «ПБС» натомість констатують: технологія уже порушена. На пошкодженому  моноліті утвориться спочатку яма, потім калюжа, а потім площа руйнування тільки зростатиме. Та й невідомо, де наступного разу може прорвати «якісну» 15-річну трубу.

 «Ця дорога, я переконаний, нашими горе-комунальниками буде уся перерита. Бо коли хочеш від них підтвердження чи на словах чи на папері, що мережа у доброму стані, ти їх отримаєш. Але як показав досвід, на прикладі Тичини і Ленкавського, то ці люди або не розуміють що роблять, або свідомо роблять так негативно, щоб потім відмити гроші “, – наголосив народний депутат України Олександр Шевченко.

На правах реклами.

Категорії
Новини
Новини
Loading...