Вчителі та батьки вчилися дбати про права дитини у школі

В місті Івано-Франківськ відбувся дводенний тренінг “Права дитини в школі” для батьків та педагогів.  Захід організувала ГО “Молода Просвіта” Прикарпаття у партнерстві з ГО...

В місті Івано-Франківськ відбувся дводенний тренінг “Права дитини в школі” для батьків та педагогів. 

Захід організувала ГО “Молода Просвіта” Прикарпаття у партнерстві з ГО “Мами Прикарпаття”.

Про це повідомляє видання Галка.

Досвідчені тренери від Української Гельсінської спілки з прав людини і Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини” Олександра Козорог та Андрій Кінаш запропонували до розгляду три основні темаматичні блоки: концепція прав людини, відмінності між правами людини і правами дитини та побудова ефективної комунікації між усіма учасниками навчально-виховного процесу, повідомляють організатори.

У процесі роботи вдалося попрацювати з нормативною базою, яка визначає і регулює правила взаємодії між учнями, батьками, учителями та адміністрацією; визначити, хто є носієм прав і хто є носієм обов’язків по реалізації цих прав; навчитися запобігати і вирішувати конфлікти, непорушуючи при цьому гідність і права кожного залученого у цей конфлікт; опрацювати шляхи співпраці для формування освітнього простору із забезпеченням прав людини, а також оприділити участь батьків у навчальному процесі.

“Під час тренінгу, окрім корисної інформації, отримала підтвердження, що вчителі теж прагнуть покращення ситуації з дотриманням прав дитини, – говорить голова батьківського комітету однієї з івано-франківських шкіл Тетяна Полюхович. – Нам треба, перш за все, бачити один в одному партнерів, а не опонентів”.

На практиці учасники розбирали алгоритми і механізми вирішення ситуацій, пов’язаних з порушенням прав людини. Говорили про політики, процедури, чи відповідають вони міжнародним стандартам, хто і на якому рівні має право їх формувати. Намагались вирішити питання, як подолати пасивність учнів, батьків та вчителів щодо їх участі у розробці норм і процедур та під час захисту дотримання цих прописаних механізмів.

Більшість підтвердили, що вперше познайомилися з нормативними документами, які регулюють освітній процес.

“Завжди інтереси дитини стоять вище, ніж права дорослого. Дуже важливо чути дитину і сприймати її як рівноцінного учасника навчально-виховного процесу. Вчитель, який знає свої права і обов’язки, ніколи не буде порушувати права дитини. Тому такі освітні тренінги є дуже потрібними на регулярній основі”, – підсумувала організаторка Євгенія Бардяк.

Категорії
Новини
Новини
Loading...