На Снятинщині хлопець врятував дівчинку, яка ледь не втонула

Недавно на річці Прут відпочивала учнівська молодь з села Борщів. Як раптом, місцевий житель, юнак 10 класу Прокоп’юк Павло побачив утопаючу дівчинку, яка кликала...

Недавно на річці Прут відпочивала учнівська молодь з села Борщів. Як раптом, місцевий житель, юнак 10 класу Прокоп’юк Павло побачив утопаючу дівчинку, яка кликала на допомогу.

Довго не вагаючись хлопець поспішив на допомогу учениці 2 класу Шиманьській Маргариті, він витягнув ту з води на берег та надав першу медичну допомогу. Завдяки хлопцю було врятовано ще одне людське життя. 

Про це йдеться на сайті Снятинської міської ради.

Якщо ви побачили потопаючого, необіхдно надати швидку і правильну допомогу.

     -Завдання рятувальника зберегти життя не тільки потопаючого, а й своє. Наближатися до потерпілого необхідно ззаду, щоб він рефлекторно не вчепився в рятівника. Якщо потопаючий все ж схопився і тягне його вниз, потрібно не відбиватися, а пірнути. Потерпілий інстинктивно розтисне руки.

     -Якщо потопаючий у свідомості, дихає, має нормальний пульс, його потрібно покласти на тверду поверхню. Голова має бути значно нижче тіла. Потерпілого потрібно добре розтерти, дати випити що-небудь гаряче.

     -Потерпілому без свідомості, але з відчутним пульсом і задовільним диханням, слід закинути голову назад та висунути нижню щелепу. Необхідно звільнити його рот від річкової твані і мулу. Далі витерти тіло насухо і зігріти, закутавши в теплу ковдру.

     -Якщо потопаючий без свідомості, не дихає, але пульс прощупується, потрібно швидко звільнити його дихальні шляхи від води і твані. Слід покласти потерпілого животом на своє стегно і натиснути рукою на його спину в районі лопаток. Іншою рукою потрібно піднімати голову потопаючого за лоб. Це має тривати не більше 15-ти секунд. Далі головне – дуже швидко зробити потерпілому штучне дихання. Якщо немає серцевої діяльності – штучне дихання проводиться разом з масажем серця.

Категорії
Новини
Новини
Loading...