Першому коломийському війтові Вороньку відкриють пам’ятник на День міста

Пам’ятну таблицю відкриють 19 серпня о 12.00 на фасаді коломийської ратуші. Воронько – це перший відомий коломийський міський голова (війт). Він керував українською громадою міста...

Пам’ятну таблицю відкриють 19 серпня о 12.00 на фасаді коломийської ратуші.

Воронько – це перший відомий коломийський міський голова (війт). Він керував українською громадою міста в кінці 14 століття і, мабуть, був останнім війтом з княжих часів.

Як розповів краєзнавець Микола Савчук, знайти прізвища керівників українських міст 14 століття — величезна рідкість. Тим паче, війтів української громади. А ось Коломиї з цим пощастило, пише Дзеркало Коломиї

Завдяки польському історикові Ришарду Бриковському, який видав книжку про історію Коломиї, тепер ми знаємо, що 1398 року війтом руської (української) громади в Коломиї був чоловік на прізвище Воронько.

Пам’ятний знак містить текст, а також два символи: Галичини — лева та один з найдавніших світових символів, який широко використовували в архітектурних оздобах Давнього Галича — ґрифона. Таблиця виконана в кольорах традиційної коломийської кераміки.

Проект таблиці виконав заслужений художник України Мирослав Ясінський, а втілив у життя власним коштом відомий підприємець Сергій Проскурняк. Автор ідеї — краєзнавець Микола Савчук.

Відкриття пам’ятної таблиці на честь війта Воронька стане дарунком містові у його день — 19 серпня 2017 року.

Категорії
Новини
Новини
Loading...