60 років тому станіславський «Спартак» зіграв у чвертьфіналі кубку СРСР

У понеділок, 21 серпня, виповниться 60 років, як станіславський «Спартак» досяг чи не найбільшого успіху у своїй історії, зігравши в ¼ фіналу кубку СРСР....

У понеділок, 21 серпня, виповниться 60 років, як станіславський «Спартак» досяг чи не найбільшого успіху у своїй історії, зігравши в ¼ фіналу кубку СРСР. На стадіоні «Динамо» у Москві прикарпатці грали з місцевим «Спартаком».

Здобувши перемогу в республіканському чемпіонаті, «Спартак» (Станіслав) отримав статус команди майстрів, а також наступного року дебютував у класі «Б». За підсумками сезону команда посіла 12 місце серед 18 у першій зоні (змагання у класі «Б» проходили у двох зонах), пише видання “Репортер”.

В 1957 році «Спартак» вперше грав у кубку СРСР. На початковій стадії змагались у чотирьох зонах, чотири переможці здобували право зіграти у фінальному турнірі з командами класу «А». «Спартак» потрапив до другої зони, в якій грали команди з України, Прибалтики, Білорусі й Росії.

У першому матчі наші футболісти зустрілися з шахтарською командою «Мосбас» (Сталіногорськ) — у місті Донской Московської області, на стадіоні імені Хрущова. Ось що писала тоді «Прикарпатська правда»:

«1 травня станіславські спартаківці зустрілися в матчі на кубок СРСР з футболу з командою «Шахтар» (Мосбас). Змагання пройшло при сильному вітрі та було насичене гострою боротьбою і на одні й на інші ворота. Однак спартаківці грали активніше і на 34-й хвилині першого тайму відкрили рахунок. Це зробив Головей. Після перерви спартаківці продовжили атакувати. Той же Головей на 23-й хвилині другого тайму подвоїв рахунок. З рахунком 2: 0 на користь станіславського «Спартака» закінчився цей цікавий матч».

Другим суперником «Спартака» став калінінградський «Харчовик». Грали в Калінінграді. У присутності 7000 глядачів перемогу святкували гості. «Прикарпатська правда» від 07.05.1957 писала:

«Позавчора станіславські футболісти зустрілися в Калінінграді з місцевим «Харчовик». До цього калінінградці перемогли мінський «Урожай» з рахунком 1:0. Перша половина гри пройшла в обопільних атаках, але довго жодній з команд не вдається відкрити рахунок. На 44-й хвилині суддя призначає одинадцятиметровий у ворота «Спартака». 1:0 ведуть господарі поля. Станіславські футболісти починають з центру та відразу переходять у навальну атаку. За кілька секунд до кінця першої половини гри Лаутнер зрівняв рахунок. Після перерви спартаківці мали явну перевагу. Одна атака йшла за іншою. Двічі ще приніс успіх своїй команді Журавльов, а М. Думанський впевнено реалізував одинадцятиметровий штрафний удар. Матч закінчився з рахунком 4:1 на користь спартаківців».

Далі «Спартак» вийшов в 1/16 фіналу кубку СРСР, де грав із «Крилами Рад» із Куйбишева.

16 червня на стадіоні «Спартак» у Станіславі, у присутності понад 15000 глядачів прикарпатці перемогли команду гостей, яка на той час була учасником класу «А» союзного чемпіонату. От, що писав 18.06.1957 «Радянський спорт»:

«Гол, який вирішив результат змагання на кубок СРСР між командами «Крила Рад» (Куйбишев) і «Спартак» (Станіслав), був забитий на другій хвилині спартаківцями. Їх нападник Журавльов пройшов до штрафного майданчика і несподіваним ударом відкрив рахунок. Волжани пішли на штурм, однак їхні нападники діяли вкрай неточно. Характерно, що в першій половині гри їм так і не вдалося зробити жодного удару по воротах. Друга половина матчу проходила в обопільних атаках, але результат не змінився. Численні глядачі, які зібралися на стадіоні, вітали успіх молодої команди станіславського «Спартака», яка завоювала право зустрітися в 1/4-фінальній грі з чемпіоном країни — московським «Спартаком».

Матч одноклубників Станіслава та Москви відбувся 21 серпня на московському стадіоні «Динамо». Було 30000 вболівальників. Футболісти Станіслава вийшли у такому складі: Б. Рябінський, В. Качур, І. Осуський, І. Сорокін, А. Шинкаренко, М. Думанський, Є. Думанський, В. Журавльов, Ю. Головей, В. Чепига, А. Голошапов. У другому таймі замість Сорокіна на поле вийшов М. Рипан. Тренував команду Б. Смислов.

«Прикарпатська правда» про матч писала так:

«Гостинно зустріли москвичі, які прийшли на стадіон «Динамо», футболістів станіславського «Спартака». Гостям треба було провести відповідальну зустріч з грізним і досвідченим противником. У чвертьфіналі розіграшу кубку СРСР з футболу станіславці зустрілися з чемпіоном СРСР — московським «Спартаком».

Незважаючи на поразку, українські футболісти залишили добре  враження. У першому таймі вони, правда, нервували, в їх атаках не було достатньої цілеспрямованості, натиску. Невпевнено грали захисники. В результаті москвичам вдалося забити три м’ячі. Це зробили змс Нетто та Ісаєв і мс Мозер. Але в кінці першої половини гри станіславці знайшли себе, і Чепіга відмінним ударом забив перший гол.

Другий тайм пройшов дуже напружено. Спочатку Мозер забив четвертий гол, але гості не впали духом, і Голощапов посилає м’яч у ворота москвичів. З цього моменту станіславці стають господарями поля. Їхні атаки слідують одна за одною. Ось м’яч потрапляє в штангу. У кидку воротар Івакін парирує удар Журавльова, але час закінчується. З рахунком 4:2:станіславці програють.

Капітан збірної СРСР Нетто після гри сказав: «Команда станіславського «Спартака» — дружний вольовий колектив. Бажаю їм у наступному році грати  в класі «А».

Гравець збірної СРСР, учасник цього матчу москвич Парамонов особливо відзначив нападників Голощапова, Чепігу та Журавльова…».


Автор: Володимир Омом, “Репортер”.

Категорії
Новини
Новини
Loading...