Через заборгованість із зарплатами прикарпатські медики готові до протестних акцій

Профспілка працівників охорони здоров’я України ухвалила рішення про проведення у Києві пікетування Адміністрації Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. В областях таку ідею підтримали....

Профспілка працівників охорони здоров’я України ухвалила рішення про проведення у Києві пікетування Адміністрації Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. В областях таку ідею підтримали. Уже назвали конкретну дату – 19 вересня.

Про проблеми в медицині йшлося на розширеному засіданні президії обласної галузевої профспілки, на засіданні комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Головна проблема – заборгованість з виплати заробітної плати, пише “Західний кур’єр”.

В останні роки історія повторюється. Ближче до осені і зими виявляється, що грошей на зарплату медичним працівникам не вистачає. Чи то в столичних кабінетах у декого нелади з математикою, чи то надія на образливо-обивательське “лікар себе прогодує”, чи то один з елементів реформування, щоб “слабші вийшли з лав”.

Чиновники заспокоюють: і торік були затримки, але ж до кінця року ситуацію вдалося врегулювати. У пересічних медиків на такі аргументи відповідь одна, навіть не відповідь, а запитання: а як жити до кінця року? Хоча у різних людей це запитання звучить по-різному.

– На роботу треба їздити щодня – як водієві в автобусі скажеш: “Я вам взимку заплачу”?

– А Перше вересня можна перенести? За що купувати дітям зошити-ручки до школи?
– А харчуватися треба не щодня? На безстрокову дієту не сядеш.

– У серпні заборгованість з виплати заробітної плати існувала в дев’яти районах Прикарпаття, – зазначає голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак. – За даними департаменту охорони здоров’я, це більше десяти мільйонів гривень, за даними бухгалтерій лікувальних закладів сума була у п’ять разів більшою. Незабезпеченість коштами до кінця року складає майже 200 млн. грн.

На 1 вересня центрам первинної медико-санітарної допомоги Городенківського та Снятинського районів не надійшла зарплата за липень, лише 25-30% авансу за липень отримали працівники лікувальних закладів Коломийського, Рогатинського, Косівського, Верховинського, Тлумацького районів.

Чиновники пояснюють фінансову незабезпеченість зарплат медикам підвищенням мінімальної заробітної плати. Ніби ті, хто закладав відповідні цифри в держбюджет, не знав про це підвищення і чи то забув, чи не захотів закласти відповідні кошти. Пробують перекласти зараз проблеми з виплатою заборгованості на місцеві органи влади, ті ж, посилаючись на місцеве самоврядування, не хочуть виділяти свої кошти на те, що мала б дати держава.

– Нам вдалося значну частину заборгованості ліквідувати коштами місцевих бюджетів, – зазначив заступник голови обласної держадміністрації Ігор Пасічняк. – 67 мільйонів гривень – це кошти вільного залишку, які перейшли з минулого року і були розподілені районними радами і райдержадміністраціями, обласним бюджетом і кошти від перевиконання. Розраховуємо і на кошти стабілізаційної субвенції.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віталій Федорів вважає, що цей рік кошти потрібно спрямовувати не на розвиток лікувальних закладів, а на зарплати.

– З 825 млн. грн. обласного бюджету ми тільки 9 мільйонів дали на основні засоби, що є неправильним, бо галузь треба розвивати, – зазначив Віталій Федорів. – Але підняття мінімальної зарплати до 3200 грн. стало справжнім викликом для розрахунків з працівниками. Тож ми змушені були піти на такий крок: поставили у пріоритет не  розвиток, а  заробітну плату.

Пропонують також наразі відмовитись медикам від доплат, премій, оздоровчих. Однак не всі з цим погоджуються, вважаючи такий підхід дискримінаційним. Та й, на думку медиків, це не такі вже й великі гроші, особливо на фоні повідомлень про мільйонні місячні премії декого з столичних посадовців.

“Плачевною” вважає ситуацію в охороні здоров’я голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, головний лікар Солотвинської райлікарні Манолій Піцуряк. Таку ж оцінку він виставляє реформам, які проводяться зараз в медицині.

– На акції у Києві, – зазначає голова обласної галузевої профспілки Наталія Бирчак, – ми вимагатимемо збільшення фінансування галузі (наразі таке фінансування не перевищує 60 відсотків від потреби), забезпечення у повному обсязі фонду оплати праці лікувальних закладів, своєчасної виплати заробітної плати працівникам з урахуванням всіх доплат і надбавок (в тому числі допомоги на оздоровлення), підвищення зарплати медичним працівникам та ліквідації «зрівнялівки». Ще рік тому через ці проблеми був зареєстрований колективний трудовий спір, та примирні процедури досі не розпочато.

Якщо не вдається врегулювати проблеми в рамках соціального діалогу – прикарпатські медики готові підтримати протестні акції.
Пікетування у Києві, в обласних та районних центрах планують проводити під гаслом «Громадянам України – доступну та якісну медичну допомогу. Працівникам охорони здоров’я – роботу, зарплату, соціальний захист».

Категорії
Новини
Новини
Loading...