Як оплачувати комуналку за новими правилами: пояснення уряду й експертів

Комунальні послуги оплачуватимуть на 100%. За новими правилами жителі мають установити лічильники, щоб оплачувати лише свою частку. Український уряд дав роз’яснення нового Закону “Про...

Комунальні послуги оплачуватимуть на 100%. За новими правилами жителі мають установити лічильники, щоб оплачувати лише свою частку.

Український уряд дав роз’яснення нового Закону “Про комерційний облік комунальних послуг”, що набрав чинності з серпня, пише “Сегодня“.

“Після того, як норму оприлюднили, з’явилося багато домислів. Один із головних міфів – закон дозволить ігнорувати показання квартирних лічильників. Насправді він виділяє два види обліку тепла, холодної та гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) та вузли розподільного обліку (квартирні) “, – говорять в уряді.

При цьому різницю між показниками будинкового лічильника та сумою показань квартирних розподілять між усіма мешканцями будинку. Наприклад, згідно з показами загальнобудинкового лічильника в будинок зайшло 16 куб. м холодної води, а сума показань усіх квартирних лічильників склала 15 куб. Різницю в 1 куб і розкидають на всі квартири.

“Якщо, наприклад, гаряча вода вилилася через діряву трубу в підвалі, за це в кінцевому підсумку доведеться заплатити всім споживачам. Тому співвласникам багатоквартирного будинку слід дбати, як і раніше, про якісне обслуговування і справний стан внутрішньобудинкових мереж”, – підкреслюють у Кабміні.

Крім того, експерти нагадують про важливість своєчасної передачі даних квартирних лічильників.

“Якщо у всіх мешканців будинку стоять лічильники в квартирах, то втрати розкидатимуть на всіх порівну. Якщо в будинку є мешканці без лічильників, то люди з приладами обліку платитимуть за їх показами, а на інших розподілятимуть обігрів загальних територій і, умовно, діряві труби водопостачання “, – розповів енергетичний експерт “Реанімаційного пакету реформ” Святослав Павлюк.

Як пояснив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма, після установки лічильників усі платитимуть лише за фактично спожиті енергоресурси, а не абстрактні, отримані розрахунковим нормативним методом.

Експерт Святослав Павлюк також додає, Мінрегіон має розробити й затвердити близько десятка методик розподілу води і тепла, без яких закон не запрацює на повну силу.

“Скільки часу ця робота займе в міністерства, сказати складно. Але в самому законі прописаний перехідний період на півроку, і теоретично десь в лютому нові правила мають почати працювати”.

Також за його словами, система оскарження неякісних послуг поки що працює з перебоями.

Категорії
Новини
Новини
Loading...