Депутати обласної ради просять президента припинити політичні переслідування

Обласна рада після тривалої дискусії підтримала запропоноване фракцією “Воля” звернення до Президента України Петра Порошенка щодо недопущення переслідування за громадську і політичну діяльність.  Фракція...

Обласна рада після тривалої дискусії підтримала запропоноване фракцією “Воля” звернення до Президента України Петра Порошенка щодо недопущення переслідування за громадську і політичну діяльність.

 Фракція “ВОЛЯ” в обласній раді підготувала звернення з приводу подій 10 вересня на українсько-польському кордоні, де влада намагалася не впустити до України лідера “Руху нових сил” Михайла Саакашвілі. Звернення зачитала депутат від “Волі” Ольга Федишина, пише Курс.

У зверненні йдеться (остаточний варіант з урахуванням правок):

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, засуджуємо дії керівництва вищих органів державної влади щодо політичних переслідувань і репресій воїнів російсько-української війни, суспільно-громадських діячів та активістів, щодо цинічного порушення прав людини та норм чинного законодавства, адже такі дії нівелюють і знищують здобутки демократії і Революції Гідності та становлять загрозу для суспільства та держави. 

Нещодавно світова спільнота стала свідком численних безпрецедентних фактів, що завдають удару демократії в Україні, серед яких: вбивство депутата Миргородської міської ради Олега Супруненка, відкриття численних кримінальних проваджень за надуманими фактами проти Героїв війни із Росією, позбавлення громадянства України Михайла Саакашвілі, відкриття кримінального провадження щодо голови ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна. Це все відбувається одночасно з цілковитим небажанням правоохоронців розслідувати факти побиття силовиками воїнів, які намагалися зупинити потік контрабанди з окупованих територій, та корупційних злочинів, вчинених високопосадовцями.

Розправа з політичними опонентами і власним народом – це прямий крок до узурпації влади та встановлення авторитарного режиму. Така ситуація є неприпустимою в Україні як в державі, що вже стала на шлях реалізації європейських і світових демократичних цінностей. Зусилля влади повинні бути направлені виключно на утвердження верховенства права, на гарантування і захист прав людини і громадянина, на розбудову і цілісність держави і аж ніяк не на знищення демократичних інститутів. 

Враховуючи вищевикладене, для забезпечення неухильного виконання державними органами і посадовими особами Конституції України, норм чинного законодавства, з метою захисту інтересів держави, прав людини та громадянина та формування демократичного суспільства, вимагаємо:

1. Вжити заходів щодо неухильного дотримання органами державної влади та посадовими особами Конституції України, чинного законодавства України та норм міжнародного права у сфері прав людини та громадянина.

2. Припинити політичне переслідування опозиційних політичних сил, їхніх представників, громадських активістів у будь-яких формах та проявах.

Звернення не підтримала пропрезидентська фракція “БПП-Солідарність”. “Ми категорично засуджуємо це звернення. Закликаємо не голосувати. Фракція БПП участі у цьому фарсі не братиме”, – заявив представник фракції Остап Дзеса.

Заступник голови облради Василь Гладій оголосив, що фракція “Батьківщина” вважає звернення актуальним і своєчасним. “Після революції у нас змінився владний режим, але збереглися методи, які влада використовує проти своїх опонентів. Ми маємо обшуки у політичних опонентів, маємо арешти, переслідування, вибіркове правосуддя. З таким багажем нам не світить членство в НАТО та ЄС”, – зазначив Василь Гладій.

Голова фракції УКРОП Микола Палійчук також заявив, що фракція підтримує звернення. “Ми категорично засуджуємо прорив кордону, але розуміємо, що це було спровоковано неадекватними діями влади. Хочу звернутися до колег з фракції БПП: невже ви вважаєте такі дії як затримання поїзда і “замінування” митниці без евакуації людей – це правильно? Чи правильно, що президент, який дає громадянство, знімає його і не притягає до відповідальності тих людей, які дали громадянство? Мені здається, тут подвійні стандарти: своїм все, ворогам – закон”, – зазначив Палійчук.

Звернення також підтримала фракція “Самопомочі”. У “Свободі” зауважили, що дії Саакашвілі не схвалюють, але звернення підтримують.

Всього за звернення проголосували 49 обранців. 

 
Категорії
Новини
Новини
Loading...