Нобелівський лауреат відвідає Івано-Франківськ

Завтра, 20 вересня, до Прикарпатського національного університету приїде лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич. Білорусько-українсько-російська письменниця відвідає урочистості, на яких їй мають присвоїти...

Завтра, 20 вересня, до Прикарпатського національного університету приїде лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич.

Білорусько-українсько-російська письменниця відвідає урочистості, на яких їй мають присвоїти звання почесного доктора вишу, інформує сайт Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

В ході урочистості нобелівський лауреат зустрінеться зі студентами, викладачами і представниками творчих кіл. Також відбудеться церемонія присвоєння почесного звання «Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника» лауреату Нобелівської премії в галузі літератури Світлані Алексієвич (Актова зала університету).

Нагадаємо, що нобелівська лауреатка в галузі літератури 2015 року Світлана Алексієвич Пише російською мовою в основному документально-публіцистичну літературу про радянську добу – Чорнобильську трагедію, Афганську та Другу світову війни. Є вельми одіозною та неоднозначною постаттю сучасної літератури. 

Довідка:

Світлана Олександрівна Алексієвич – народилася у м. Станіслав ( нині – м.Івано-Франківськ) 31 травня 1948 року в сім’ї сільських вчителів. Батько – білорус, мати – українка. Після демобілізації батька, радянського офіцера, з армії, сім’я переїхала до Білорусі. Книги Світлани Алексієвич виклика́ли критику з боку радянського режиму, письменницю звинувачували зокрема в «пацифізмі, натуралізмі, розвінчуванні героїчного образу радянської жінки» («У війни не жіноче обличчя»). Для написання «Цинкових хлопчиків» Світлана Алексієвич особисто відвідала Афганістан, зустрічалася з колишніми учасниками бойових дій та з матерями загиблих воїнів. Після виходу книги 1989 на письменницю навалилась чергова хвиля критики, що призвела до суду над письменницею та її книгою у 1992 році, який втім було припинено. Після окупації Автономної Республіки Крим Росією виступила в німецькій газеті Frankfurter Allgemeine з засудженням російської політики щодо України. 8 жовтня 2015 року Світлану Алексієвич було відзначено Нобелівською премією з літератури «за її багатоголосу творчість — пам’ятник стражданню і мужності у наш час». Світлана Алексієвич — перший нобелівський лауреат в історії незалежної Білорусі; вона стала першим з 1987 року російськомовним письменником, що удостоєний Нобелівської премії з літератури. Вперше за півстоліття премія була присуджена письменникові, який переважно працює в жанрі документальної літератури; при цьому вперше Нобелівська премія з літератури присуджена професійному журналісту.

Категорії
Новини
Новини
Loading...