Чукалівка вибила собі автобус, та чи надовго

Селянам прифранківської Чукалівки таки урвався терпець. З 1 жовтня в село не їздить жодна маршрутка, тому чимало батьків не відвезли дітей до школи чи...

Селянам прифранківської Чукалівки таки урвався терпець. З 1 жовтня в село не їздить жодна маршрутка, тому чимало батьків не відвезли дітей до школи чи в садочок до міста. Люди вирішили на три години перекрити дорогу, аби їх, нарешті, почули.

Мешканці Чукалівки опинились у незрозумілому транспортному колапсі. Оскільки в селі немає дитячого садка й лише початкова школа, то дошкільнята і старші учні, не кажучи про дорослих, яких багато працює в Івано-Франківську, не можуть дістатися до міста, повідомляє Репортер.

Ввечері понеділка, 2 жовтня, обурені люди почали сходитись до сільради. Переважно жінки з малими дітьми у візочках, школярі. Марія Янківська каже, що у неї двоє дошкільнят і школярка. Сьогодні їх в садочок не відвезла, бо як? З села нічим виїхати, треба йти до найближчої зупинки – до онкодиспансеру, але це з півгодини з двома малими.

«Їхати на машині – дороге задоволення, – каже жінка. – У нас ще донедавна був один маршрут, їхав ранком о 08.20. Але то всі так запаковувалися, що водій не зупинявся до аеропорту, аби діти вийшли. Їхав такий перехилений, що аж страшно. А зараз і того нема».

До гурту приєднуються інші жінки. «Нам з літа обіцяли, що впорядкують маршрут, ми чесно чекали, – говорить Марта Остап’як. – Далі обіцяли, що з 1 жовтня буде новий маршрут, єдине – мали узгодити графік. Нічого нема. Ми з маленькими дітками ходимо на зупинку до онкодиспансера. Усі обурені. Якщо так триватиме далі, то будемо перекривати дорогу на Надвірну, аби нас таки помітили всі. У нас вимоги невеликі – хоч одну-дві маршрутки та графік, на який ми б орієнтувалися».

Жінки кажуть, зверталися куди лиш могли. Від сільради писали заяви в міськраду, в Тисменицьку райраду. Ніхто не може допомогти.

«От, села Черніїв, Хриплин мають свої маршрути, хоч там люди мають школу й садок. Їм не треба дітей возити, – продовжує Марія Янківська. – Там їздить багато маршрутів. Наприклад, до Хриплина щось з шість автобусів № 24. Лиш ми нікому не потрібні. Як апендикс для міста!».

«Йдемо на пижики з сусідніх сіл – Іваниківка й Радча, – говорить Марта Остап’як. – Але тамтешні люди обурюються і водії не завжди зупиняються. Хочеться мати свій маршрут і графік. Мовчати ніхто не буде. Громада – то є сила, і ми таки виборимо те, що нам належить».

У центрі Чукалівки зібралося під сотню людей. Усі гуртом рушили до дороги й перекрили її. Уже традиційно для України просто безперестанку ходили туди-сюди. Школярі навіть підготували плакати з написами: «Де наш автобус?».

Селяни говорять, що раніше таких проблем з транспортом не було, бо їздили п’ять маршруток № 55 та три № 84. Їх зняли після тендеру, який провело місто. Маршрут почав обслуговувати перевізник «Корида-транс».

Минулої зими, кажуть, ще все було гаразд, а потім замість обіцяних п’яти маршруток їздили дві-три, потім одна, а зараз перевізник узагалі розірвав договір. Мовляв, не рентабельно і нема водіїв.

Тут, певно, треба згадати, що на початку серпня на оперативну нараду до міського голови Івано-Франківська їздив війт Чукалівки Михайло Курій. Він просив повпливати на перевізника, який не дотримується графіка. Тоді Руслан Марцінків сказав, що село не належить до Франківська й місто не зобов’язане пускати туди автобуси.

Олег Ганчак порадив селянам розробити маршрут й подати заяву на конкурс ОДА.

«Ми подали, – розповідає бібліотекар Марія Шібель. – Розробили маршрут, вказали зупинки. Наприклад, біля Опришівців, бо наші діти ходять до школи, біля Велмарту, бо там усім у садочок, біля школи № 21, в кінці вулиці Коновальця, статуправління і вокзал. Але в листі не було графіку, з якої години та з яким інтервалом мають їздити автобуси, тож нас в обласний конкурс не включили. Наступний, сказали, буде аж з 18 жовтня».

Ближче до вечора до людей приїхали патрульні, регулювали рух транспорту в об’їзд з обох боків дороги. А селяни ходили з три години по дорозі й не дозволяли водіям проїхати. Близько дев’ятої вечора до громади вийшов сільський голова Михайло Курій. На нього люди не менш сердиті, мовляв, лише обіцяв, що владнає проблему. Чоловік заявив, що не має жодних важелів впливу на міську раду і ніхто його слухати не хоче. Також додав, що він громаду підтримує. Селяни знову написали заяву з підписами, тепер вже на ім’я голови ОДА Олега Гончарука.

Наступного дня, 3 жовтня, делегація з Чукалівки поїхала на зустріч в обласне управління транспорту й зв’язку. За словами Марії Шібель, на зустрічі був перевізник, який готовий довозити селян.

«Він погодився на наші умови, – говорить активістка. – Він має два автобуси, але ще не має водіїв. Поки буде їздити сам. Він згідний на два безкоштовні місця для пенсіонерів, а за школярів буде платити сільрада. У нас близько 150 дітей вчиться у Франківську. Проїзд для решти буде для початку – шість гривень. Далі обіцяв, що ціна може знизитись до п’яти».

Категорії
Новини
Новини
Loading...