ЗМІ: Івано-Франківська обласна рада придбала авто вартістю 1 млн гривень із порушенням закону

Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області встановило, що автопідприємство обласної ради замовило ТОВ “Класик-авто” автомобіль Toyota Highlander за результатами закупівлі, яка була проведена...

Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області встановило, що автопідприємство обласної ради замовило ТОВ “Класик-авто” автомобіль Toyota Highlander за результатами закупівлі, яка була проведена з порушеннями законодавства.

Про це стало відомо з відповіді управління на звернення ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень” щодо порушень законодавства при закупівлі автомобіля, пишуть Наші гроші.

1 серпня цього року автопідприємство облради за результатами тендеру замовило ТОВ “Класик-авто” семимісний повнорозмірний кросовер Toyota Highlander вартістю 1,11 млн грн.

“Центр громадського моніторингу та досліджень” виявив порушення під час закупівлі і повідомив про них співробітників Держаудитслужби. Аудитори перевірили докази, надані активістами.

З’ясувалося, що пропозиція “Класик-авто” не відповідала вимогам тендерної документації. Зокрема, фірма не надала гарантійний лист від безпосереднього виробника та інформаційну довідку про те, що підприємство протягом останніх трьох років було/не було притягнуте до відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції (вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів).

Також аудитори встановили, що у пропозиції “Класик-авто” документи подані у форматі jpg, а тендерна документація передбачала подання усіх документів у сканованому вигляді у форматі pdf з чітким зображенням.

Втім, всупереч законодавству замовник не відхилив пропозицію “Класик-авто”, яка не відповідала кваліфікаційним критеріям. Аудитори направили автопідприємству облради листа щодо дотримання законодавства при проведені закупівель, усунення порушень та притягнення до відповідальності осіб, які їх допустили.

Згідно з договором, укладеним між автопідприємством та  “Класик-авто”, автомобіль повинен був поставлений до 30 серпня, а заплатити за Toyota Highlander треба було протягом 15 банківських днів з дня поставки товару. За даними порталу використання публічних коштів e-data, автопідприємство облради заплатило фірмі усю суму у розмірі 1,11 млн грн. ще 10 серпня.

1 січня цього року комунальне підприємство Івано-Франківської облради з експлуатації майна вже укладало угоду з ТОВ “Класик-авто” про постачання семимісної автівки Toyota Highlander за трохи меншою ціною – 1,05 млн грн.

Втім, договір було розірвано через виявлені порушення під час закупівлі. Зокрема, у технічних вимогах комунальне підприємство вказало конкретну торгову марку автомобіля, деталізувавши технічні характеристики Toyota Highlander без обґрунтування, що призвело до обмеження конкуренції та дискримінації учасників. Крім того “Класик-авто” було пов’язане з іншим учасником аукціону. Відповідно, облрада Toyota Highlander не отримала.

Директором та власником івано-франківського ТОВ “Класик-авто” є депутат Вовчинецької сільради Івано-Франківської області Василь Угренюк.

Івано-Франківську обласну раду очолює “свободівець” Олександр Сич, а автопідприємство Івано-Франківської обласної ради Руслан Пилюк.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...