Франківський суд опублікував заяву стосовно відсторонення від посади командира роти патрульних

Івано-Франківський міський суд прокоментував ситуацію, яка склалася з рішенням про зняття з посади ротного патрульних Леоніда Гончарука.  “У четвер 19 жовтня 2017 року, Івано-Франківським міським...

Івано-Франківський міський суд прокоментував ситуацію, яка склалася з рішенням про зняття з посади ротного патрульних Леоніда Гончарука.

 “У четвер 19 жовтня 2017 року, Івано-Франківським міським судом було винесено ухвалу, якою було тимчасово відсторонено від займаної посади командира роти №1 управління патрульної поліції у місті Івано-Франківську, якого досудове слідство підозрює у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ (перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями.

Дана ухвала суду піддалась різкій критиці збоку ряду ЗМІ та частини громадськості, тому вважаємо за потрібне внести деякі роз’яснення  щодо цього. Зазначена ухвала розглядалась за клопотанням прокуратури Івано-Франківської області. З нього випливає, що досудове слідство обґрунтовано підозрює відсторонену особу у правопорушенні передбаченому ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України. Правопорушення у якому підозрюють поліцейського відноситься  до категорії тяжких. Відповідно до ч. 1, 2 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу незалежно від тяжкості злочину. На цій стадії досудового розслідування суд не приймає рішень щодо визнання винуватості особи підозрюваного, не надає оцінку доказам та не звільняє підозрюваного із займаної посади .

Крім того, в засіданні, під час якого розглядалось питання відсторонення підозрюваного від посади, як і в інших судових засіданнях, застосовувався принцип змагальності. Тобто як сторона обвинувачення, так і сторона захисту, мали рівні можливості, щоб довести суду необхідність  та значимість задоволення клопотання, або відмові у такому.
Приймаючи рішення, керуючись принципом безсторонності, для суду не має на перед визначеного значення, працівником якого правоохоронного органу є особа, щодо якої було внесено клопотання державним обвинуваченням.
Лише врахувавши у сукупності всі вищенаведені факти, Івано-Франківський міський суд ухвалив відсторонити патрульного від займаної посади на строк 60 діб”.

Нагадаємо, у четвер, 19 жовтня, в Івано-Франківському міському суді розглянули клопотання про відсторонення від посади франківського патрульного Леоніда Гончарука. Його звинуватили у перевищенні влади (ч. 2 ст. 365 ККУ), повідомляє “Репортер”.

На поліцейського поскаржився Михайло Ільницький – колишній міліціонер, якого Івано-Франківський міський суд визнав винним за статтями 130 і 185 КУпАП – “водіння у нетверезому стані” та “злісна непокора поліції”, оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Ільницький стверджував, що патрульний Гончарук при затриманні зламав йому мізинець.

Категорії
Новини
Новини
Loading...