День студента: історія зародження свята

Щороку 17 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день студентів. Для молоді це чудовий привід відволіктись від навчальних буднів, забути про похмуру погоду і близьку...

Щороку 17 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день студентів.

Для молоді це чудовий привід відволіктись від навчальних буднів, забути про похмуру погоду і близьку сесію. Зазвичай, цього дня, у пабах, кафе та нічних клубах ногою ніде ступити, а вільний столик Ви знайде, якщо тільки зарезервуєте його за місяць до свята.

Однак, мало-хто зі студентів знає як зародилось їхнє улюблене свято та чому його відзначають. Мовляв, ледь не щодня вшановують якесь професійне, сезонне чи сімейно-побутове свято.

Насправді ж історія виникнення Дня студента – не чиясь весела забаганка, а пам‘ять про трагічні події, що сталися 1939 р. в Празі.
Тоді, студенти всієї країни об’єдналися і влаштували багатотисячну демонстрацію проти німецьких окупантів. Влада була категоричною щодо такої маніфестації. Для розгону мітингувальників залучили поліціянтів, а щоб натовп швидше розійшовся – влаштували стрілянину.

В ході заворушень був вбитий студент-медик Ян Оплетала. Похорон Оплетала 15 листопада переріс у ще більший мітинг. Реакція німецьких військ не забарилась. В ніч з 16 на 17 листопада вони оточили студентські гуртожитки, вбили 9 керівників Союзу студентів Чехії, заарештували і репресували тисячі активістів.

Через 7 років, на Всесвітньому конгресі студентів у Лондоні 1946 р., в пам’ять про трагічні події, прийняли рішення встановити 17 листопада датою святкування Міжнародного дня студентів. З того часу, в більшості країн світу щороку вшановують студентьку активність.

Україна підхопила дану традицію тільки з 1999 року, згідно указу президента. До цього, у нас було прийнято відзначати 25-го січня Тетянин день, яку вважають покровительницею усіх студентів.

Категорії
Новини
Новини
Loading...