У Франківську відкрили анотаційну дошку пам`яті Віктора Яков`яка

Відзначаючи День Гідності та Свободи, в Україні вшановують Героїв Небесної Сотні та Небесної Гвардії. Кожне місто, село чи селище, яке понесло втрати під час...

Відзначаючи День Гідності та Свободи, в Україні вшановують Героїв Небесної Сотні та Небесної Гвардії. Кожне місто, село чи селище, яке понесло втрати під час подій Майдану та російсько-української війни у ці дні проводить заходи пам`яті загиблих.

Сьогодні на стіні Івано-Франківського професійного будівельного ліцею (вул. Левинського, 24) відбулося відкриття анотаційної дошки загиблому в зоні АТО випускнику цього ліцею, Герою Віктору Яков`яку.

На відкритті були присутні батьки героя, дирекція ліцею та представники влади. Після чого пам’ятну дошку освятив священик. Батько загиблого військового був небагатослівним. Він подякував громадськості та дирекції ліцею за пам’ять про сина. Пам’ятну дошку відкрили під пісню “Плине кача”, що стала символом втрат України за останні роки.

Віктор Яков’як народився у селі Голосків на Коломийщині, в багатодітній сільській родині, був четвертим з п’яти дітей. 2006 року закінчив Івано-Франківський професійний будівельний ліцей, де здобув спеціальність столяр будівельний, паркетник, по тому працював охоронцем. Займався легкою атлетикою.

З квітня 2007 по квітень 2008-го проходив строкову військову службу на посаді стрільця київської окремої конвойної бригади Внутрішніх військ МВС України, в/ч 3066.

З 26 травня 2009 року проходив службу в органах внутрішніх справ, міліціонер окремої роти міліції особливого призначення«Беркут» УМВС України в Івано-Франківській області.

Під час подій Революції Гідності взимку 2013—2014 виконував завдання з охорони громадського порядку на вулицях Києва. Йому батько тоді сказав, «якщо піднімеш руку на українців — не пробачу, роби що хочеш, хоч рапорт пиши, але беззбройних людей не бий». Він дав батькові слово і дотримав його.

З березня 2014 року, після розформування «Беркута», — міліціонер спеціальної роти міліції УМВС України в Івано-Франківській області. З квітня брав участь в антитерористичній операції на сході України.

29 травня 2014 року Віктор Яков’як разом з іншими бійцями івано-франківської спецроти міліції мав повертатись із зони проведення АТО на відпочинок. Близько 12:30, гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України, на борту якого перебували прикарпатські правоохоронці, після злету з майданчику на горі Карачун, був обстріляний з лісосмуги та підбитий терористами з ПЗРК. Під час падіння вибухнули паливні баки. Внаслідок події загинуло 12 чоловік: шість військовослужбовців Національної гвардії, серед яких двоє членів екіпажу і генерал-майор Сергій Кульчицький, та шість представників спецпідрозділу МВС України з Прикарпаття: старші лейтенанти міліції Петро Безпалько і Василь Семанюк, старший прапорщик Володимир Шарабуряк, прапорщик Володимир Лисенчук, старший сержант Віктор Яков’як і старшина Петро Остап’юк. Вижив лише штурман екіпажу Олександр Макеєнко, який впав на дерева до падіння вертольота.

1 червня в Івано-Франківську прощались із загиблими правоохоронцями, на громадянську панахиду прийшли кілька тисяч іванофранківців, весь особовий склад прикарпатської міліції, керівництво міста та області. 2 червня Віктора Яков’яка поховали на кладовищі рідного села.

 

Категорії
Новини
Новини
Loading...