Науковці просять припинити відбудову собору в Крилосі

Науковці звернулись до Президента та голови Верховної Ради втрутитись у ситуацію, що склалась навколо Успенського собору ХІІ ст. в Крилосі на Прикарпатті. Та закликають...

Науковці звернулись до Президента та голови Верховної Ради втрутитись у ситуацію, що склалась навколо Успенського собору ХІІ ст. в Крилосі на Прикарпатті. Та закликають припинити будь-які (приховані і неприховані) спроби незаконної відбудови собору.

Про це пише IA ZIK.

«Ми, учасники VIII Міжнародної наукової конференції Colloquia Russica «Релігії та вірування Русі X-XVI ст.)», що відбулась 15-18 листопада у Львові, з тривогою сприйняли повідомлення про те, що на нараді, яку провели 28 жовтня 2017 р. у с. Крилосі Галицького районуну Івано-Франківської області група народних депутатів України та голів Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних адміністрацій, прийнято резолюцію «Щодо оголошення всеукраїнського конкурсу на розробку проектних пропозицій відновлення Галицького Успенського собору з музеєфікацією існуючих фундаментів XII ст.», – йдеться у зверненні.

У документі наголошується, що спроба реалізації аналогічної ініціативи місцевої виконавчої і законодавчої влади Івано-Франківщини відбулась у 1999 р., внаслідок чого підмурки Успенського собору – катедрального храму Галицького єпископства, а згодом – Галицької митрополії, зведеного одним з наймогутніших Галицьких князів – Ярославом Осмомислом (1152–1187), вже були частково зруйновані і залиті бетоном.

Учасники конференції, серед яких фахівці з історії, археології, архітектури, мистецтвознавства, з огляду на свій вагомий науковий досвід у цій сфері в результаті всебічного аналізу ситуації прийшли до висновку, що будь-які адміністративні спроби відбудовувати Успенський собор княжого Галича, якими б гаслами і термінами це не прикривалось, категорично неприпустимі. 

Читайте також: Франківці прощаються із Володимиром Чорноусом. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...