2018-й просять зробити Роком утвердження державної мови

36 письменників, науковців та митців надіслали звернення президенту Петру Порошенку з пропозицією оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови. Про це пише “Gazeta.ua”. Стратегічне завдання держави –...

36 письменників, науковців та митців надіслали звернення президенту Петру Порошенку з пропозицією оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Про це пише “Gazeta.ua”.

Стратегічне завдання держави – забезпечення неухильного додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, – йдеться у зверненні. – Держава повинна забезпечити безумовне виконання важливої конституційної норми. В умовах гібридної агресії проти України проведення відповідних заходів сприятиме консолідації суспільства, формуванню і захисту національного мовно-інформаційного простору, посиленню національної безпеки та суверенітету України”.

Рік утвердження державної мови слід провести в першу чергу для чиновників. Так вважає Любов Голота, шеф-редактор газети “Слово Просвіти”, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, яка також підписала звернення.

“Україна – та країна, де рік державної мови потрібен, як ніщо інше. Штепсельно-тарапуньковий стиль мовлення на телебаченні і квоти на українськомовну музику – неприпустимі. Перекручення і обмеження державної мови не повинно бути. Ініціатива витала у повітрі давно. Ще коли проголосили Рік англійської мови – тисячі людей написали у соцмережах, що потрібен рік рідної мови. Ініціатива йшла знизу. Навіть була невдало зареєстрована петиція про Рік державної мови, – каже Любов Голота.

Показавши значення державної мови, ми переконаємо користуватися нею тих, хто сумнівався чи соромився на неї переходити. Рік має бути в першу чергу для українського чиновництва. Вони повинні виконувати рішення Конституційного суду про те, що державна мова – мова апарату і чиновників. Тому це рік державної, а не української мови.

Уважніше подивимось на наповнення бібліотек, вихід фільмів на екран, репертуари театрів і співаків. Ще це натяк президенту про те, що варто скасувати закон Колісніченка-Ківалова, за яким кожна сільрада може встановлювати мову на своїй території. Такого немає ніде у світі. Верховна Рада має навести порядок у мовній сфері.

Рік утвердження державної мови переконає всіх у тому, що українська – державна мова. Держава називається Україна, а ми повинні вмовляти і переконувати людей у потребі знати українську мову. Держслужбовці повинні здавати екзамен на її знання. Ті, хто набувають громадянство, – так само. Вся сфера обслуговування має бути виключно україномовною. Це допоможе ствердитися людям у тому, що вони – громадяни України”.

Звернення з пропозицією провести “Рік утвердження державної мови” до президента України підписали 178 народних депутатів. Його підтримав Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради.

Читайте також: Гуцульські музики у президії: святкова сесія до Дня місцевого самоврядування на Прикарпатті

Категорії
Новини
Новини
Loading...