Терпіти неможливо перемогти: боротьба з корупцією на Прикарпатті та в Україні вцілому

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Для України тема корупціії поки що залишаєтьсся “вічною” та нагадує боротьбу Дон Кіхота з вітрякаами....

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією. Для України тема корупціії поки що залишаєтьсся “вічною” та нагадує боротьбу Дон Кіхота з вітрякаами. Особливо лихоманило країну в останній тиждень. Чого лише варте звільнення голови Антикорупційного комітету  та атаки на НАБУ. Про корупційні порушення говорили і на Прикарпатті.

Боротьба з коруцією по-українськи

Гучно про боротьбу з корупцією та корупціонерами в Україні заговорили після  Майдану. Ледь не кожен  претендент та президентське крісло чи портфельь нардепа вносив аникорупційні пункти у свою програму. Як  наслідок, антикорупційні бюро, комітети та комісії  створені по всій вертикалі української влади, аж  до місцевих рад. Та на ділі у війні з корупцією перемагає поки що корупція: гучні затримання корупціонерів обертаються великим пшиком. 

Та в останній тиждень сталися ще  більш парадоксальні речі: влада почала боротьбу з очільниками антикорупційних  інституцій. І ні обурення світової спільноти, ні думки власного народу не зупинили її на цьому шляху. 

Цьоготижнева сесія ВР  ознаменувалася  не лиише прийняттям бюджету  2018 (в якому, до речі, депутати не забули подумати про себе та підняли  свою платню), але й відставкою голови Антикорупційного комітету.

Верховна Рада України ухвалила постанову про відкликання Єгора Соболєва з посади голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції (№7368). За це рішення проголосували 256 народних депутатів із 378, зареєстрованих у сесійній залі. Зокрема, з фракцій “Самопоміч” та “Батьківщина” не проголосував жоден депутат.

Авторами проекту постанови є ряд депутатів-членів антикорупційного комітету від “Блоку Петра Порошенка”, “Народного фронту”, “Опозиційного блоку”, “Радикальної партії” та від групи “Відродження”.

Також ВР спробувала внести на  порядок денний і законопроект №7362, яким мала  довірити собі зняття голови НАБУ без аудиту. 

Такі  дивні рішення  відразу знайшли  відгук у світі. Зокрема, в США заявили,  що скоротять допомогу  Україні.

У Франківську викривали місцевих  корупціонерів

Не оминула антикорупційна тема цього тижня і Прикартпаття. Вчора відбулася презентація результатів антикорупційних розслідувань, які здійснювали експерти Центру громадського моніторингу та досліджень протягом 2017 року у рамках проекту «Прозорі декларації – запорука добробуту!».

«Центр громадського моніторингу та досліджень» проаналізував декларації, дослідив компанії та структури, до яких мають відношення народні обранці та чиновники Івано-Франківської міської ради і з’ясував, скільки ж вони «заробляють» через систему ProZorro.

Результати розслідувань здивували їх організаторів: “Ми  очікувалии, що буде  більше фірм, які будуть пов’язані з депутатами та виграватbмуть  тендери. Насправді цих фірм виявилось не так багато”, – каже виконавчий директор ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

Для моніторингу використовували систему ProZorro та декларації  депутатів.

Загалом з фірмами, пов’язаними з франківськими депутатами, було укладено договорів на 91 мільйон. Та більшість із цих договорів не містять порушень.

“Найуспішнішим виявилось ТОВ «БК Структура», яке займається будівництвом житлових та нежитлових приміщень і  належить 35 річному депутату Івано-Франківської міської ради – Степану Руднянину. За 2017 рік компанія тричі брала участь у відкритих торгах, підписала один договір за переговорною процедурою та уклала 14 угод за процедурою звітування. Загальна сума укладених договорів – 88 582 218,09 грн”, – каже Кузько. 

До цього переліку народних обранців та чиновників Івано-Франківської міської ради, які добре «заробили» на торгах через систему ProZorro також увійшли: Стефан Магас  (ТзОВ “Карпаттеплосервіс” отримало замовлень на 1 060 722,46 грн.), Роман Онуфріїв та Петро Гавриш (ТзОВ «Місто-НВ» отримало замовлень 947 700 грн.), Олександра Федорук (ТОВ «ЮТІМ» уклало 6 договорів за процедурою звітування на загальну суму 105 500 грн. та ТОВ «ЙОЛО Корпорейшин» – 7 451,64 грн.), Микола Ковальчук (ТОВ “ОМК ІНВЕСТ”  заробило через систему ProZorro  24 301,05 грн.).

ТзОВ “Карпаттеплосервіс” займається постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.  Компанія належить Августімову Володимиру Віталійовичу (50 %) та Турчанінову Юрію Миколайовичу (50%), а підписантом у ТзОВ “Карпаттеплосервіс” є депутат Івано-Франківської міської ради – Магас Стефан Дмитрович.  Компанія протягом 2017 року підписала дві угоди за переговорною процедурою, одна із яких за нагальною потребою.  Серед замовників у ТзОВ “Карпаттеплосервіс” Підпечерівський дошкільний навчальний заклад «Колосок» та відділ освіти Тисменицької районної державної адміністрації. Загалом, у 2017 році через систему ProZorro компанія отримала замовлень на 1 060 722,46 грн.

ТзОВ «Місто-НВ», яке займає третє місце у нашому рейтингу, належить депутату Івано-Франківської міської ради Петру Гавришу (50%) та Ользі Онуфріїв, дружині депутата – Романа Онуфріїва. Роман Онуфріїв, в свою чергу, займає посаду директора у ТзОВ «Місто-НВ». За 2017 рік компанія украла 5 договорів за переговорноюпроцедурою та 17 угод за процедурою звітування. Найбільше замовлень у ТзОВ «Місто-НВ» від департаменту культури Івано-Франківської міської ради (15 угод), для якого фірма надавали видавниці послуги. А сума укладених угод за 2017 рік складає 947 700 грн.

Також Юрій Кузько не до кінця  впевнений у чесності місцевих  політиків і цим пояснює такий незначний  зв’язок між фірмами-переможцями та місцевими обранцями: “Я думаю, що депутати просто вміють  все вдало приховати”, – сказав експерт.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» поділився з ЗМІ ще однією історією закупівлі  кросовера Toyota Higflander комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради. Спроб купити автомобіль бізнес-класу було дві і двічі експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» виявляли порушення чинного законодавства комунальниками, а саме обмеження конкуренції та неправомірне визначення переможця. Замовником вже було відмінено попередню процедуру закупівлі. Щодо другої процедури закупівлі держаудитслужбою також було підтверджено виявлені порушення та рекомендовано відмінити процедуру закупівлі.

Історія Міжнародного  дня  боротьби з корупцією

Цього дня в 2003 році у мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов’язковий до виконання її сторонами.

На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов’язує країни, які підписали його, встановлювати відповідальність за корупцію за законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Загалом ідея хороша, та от  в Україні  з втіленням традиційно не  справилися. Адже дуже складно побороти корупцію, коли на чолі цієї  боротьби опиняються корупціонери. Все як у поговірці: “Злодій кричить: “Тримайте злодія!”

Читайте також: Журналіст опублікував фото вражаючого автопарку біля Верховної Ради

Категорії
Новини
Новини
Loading...