У Франківську презентували результати антикорупційних розслідувань щодо місцевих депутатів

Сьогодні  “Центр громадського  моніторингу та досліджень” проаналізував декларації та дослідив  компанії  та структури, до яких мають  відношення депутати Івано-Франківської міськради, члени їх сімей та...

Сьогодні  “Центр громадського  моніторингу та досліджень” проаналізував декларації та дослідив  компанії  та структури, до яких мають  відношення депутати Івано-Франківської міськради, члени їх сімей та наближених до них  осіб.

Результати розслідувань здивували їх організаторів: “Ми  очікувалии, що буде  більше фірм, які будуть пов’язані з депутатами та виграватbмуть  тендери. Насправді цих фірм виявилось не так багато”, – каже виконавчий директор ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

Для моніторингу використовували систему ProZorro та декларації  депутатів.

Загалом з фірмами, пов’язаними з франківськими депутатами, було укладено договорів на 91 мільйон. Та більшість із цих договорів не містять порушень.

“Найуспішнішим виявилось ТОВ «БК Структура», яке займається будівництвом житлових та нежитлових приміщень і  належить 35 річному депутату Івано-Франківської міської ради – Степану Руднянину. За 2017 рік компанія тричі брала участь у відкритих торгах, підписала один договір за переговорною процедурою та уклала 14 угод за процедурою звітування. Загальна сума укладених договорів – 88 582 218,09 грн”, – каже Кузько. 

До цього переліку народних обранців та чиновників Івано-Франківської міської ради, які добре «заробили» на торгах через систему ProZorro також увійшли: Стефан Магас  (ТзОВ “Карпаттеплосервіс” отримало замовлень на 1 060 722,46 грн.), Роман Онуфріїв та Петро Гавриш (ТзОВ «Місто-НВ» отримало замовлень 947 700 грн.), Олександра Федорук (ТОВ «ЮТІМ» уклало 6 договорів за процедурою звітування на загальну суму 105 500 грн. та ТОВ «ЙОЛО Корпорейшин» – 7 451,64 грн.), Микола Ковальчук (ТОВ “ОМК ІНВЕСТ”  заробило через систему ProZorro  24 301,05 грн.).

ТзОВ “Карпаттеплосервіс” займається постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.  Компанія належить Августімову Володимиру Віталійовичу (50 %) та Турчанінову Юрію Миколайовичу (50%), а підписантом у ТзОВ “Карпаттеплосервіс” є депутат Івано-Франківської міської ради – Магас Стефан Дмитрович.  Компанія протягом 2017 року підписала дві угоди за переговорною процедурою, одна із яких за нагальною потребою.  Серед замовників у ТзОВ “Карпаттеплосервіс” Підпечерівський дошкільний навчальний заклад «Колосок» та відділ освіти Тисменицької районної державної адміністрації. Загалом, у 2017 році через систему ProZorro компанія отримала замовлень на 1 060 722,46 грн.

ТзОВ «Місто-НВ», яке займає третє місце у нашому рейтингу, належить депутату Івано-Франківської міської ради Петру Гавришу (50%) та Ользі Онуфріїв, дружині депутата – Романа Онуфріїва. Роман Онуфріїв, в свою чергу, займає посаду директора у ТзОВ «Місто-НВ». За 2017 рік компанія украла 5 договорів за переговорноюпроцедурою та 17 угод за процедурою звітування. Найбільше замовлень у ТзОВ «Місто-НВ» від департаменту культури Івано-Франківської міської ради (15 угод), для якого фірма надавали видавниці послуги. А сума укладених угод за 2017 рік складає 947 700 грн.

Також Юрій Кузько не до кінця  впевнений у чесності місцевих  політиків і цим пояснює такий незначний  зв’язок між фірмами-переможцями та місцевими обранцями: “Я думаю, що депутати просто вміють  все вдало приховати”, – сказав експерт.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» поділився з ЗМІ ще однією історією закупівлі  кросовера Toyota Higflander комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради. Спроб купити автомобіль бізнес-класу було дві і двічі експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень» виявляли порушення чинного законодавства комунальниками, а саме обмеження конкуренції та неправомірне визначення переможця. Замовником вже було відмінено попередню процедуру закупівлі. Щодо другої процедури закупівлі держаудитслужбою також було підтверджено виявлені порушення та рекомендовано відмінити процедуру закупівлі.

Читайте також: У місті запрацював Центр судових комунікацій

Категорії
Новини
Новини
Loading...