На франківському ринку можуть запровадити безготівковий розрахунок

Міністерство економіки хоче зобов’язати всіх підприємців, які продають товари чи надають послуги, забезпечити клієнтам можливість безготівкових розрахунків. Такий проект постанови Кабінету міністрів розробило Міністерство...

Міністерство економіки хоче зобов’язати всіх підприємців, які продають товари чи надають послуги, забезпечити клієнтам можливість безготівкових розрахунків.

Такий проект постанови Кабінету міністрів розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Для кожної групи підприємців передбачений різний термін, до якого варто забезпечити безготівкові розрахунки, повідомляє Галицький Кореспондент.

Так, торговці, які працюють на загальній системі оподаткування, повинні будуть це зробити до 1 липня 2018 року. Платники єдиного податку другої та третьої груп з торговою площею до 20 кв. м, які працюють у містах, мали б забезпечити можливість безготівкового розрахунку до 1 січня 2019 року. Для тих же платників єдиного податку другої і третьої груп з торговою площею до 20 кв. м. і для підприємців, які працюють в селах, норма стане обов’язковою з 1 липня 2019 року. Підприємці першої групи, які працюють на спрощеній системі оподаткування, повинні забезпечити безготівковий розрахунок до 1 січня 2020 року. Контроль буде здійснювати Державна фіскальна служба.

У Міністерстві економіки підрахували, що нововведення вплине приблизно на 183 тисячі малих і мікропідприємців. Згідно з оцінками відомства, на установку платіжного терміналу і його обслуговування підприємець протягом першого року витратить понад 6 тис. гривень. А витрати всіх підприємців протягом першого року становитимуть понад 1,21 млрд. гривень.

Підприємці одразу ж почали обговорювати проект постанови і зауважили, що для надання послуг у безготівковій формі не обов’язково встановлювати термінал, адже для цього також існують спеціальні сервіси.

Уже 22 січня прес-служба уряду повідомила, що міністерство не планує зобов’язати всіх підприємцівдо цього.  Наприклад, оплату можна буде здійснювати через інтернет-банкінг, платіжні сервіси онлайн, з використанням mVisa, QR-коду, через переказ з картки на картку тощо.

Підприємці не будуть зобов’язані купувати звичайні платіжні термінали – вони матимуть змогу орендувати такі пристрої або навіть отримати їх безкоштовно. 

Також наголошується, що ця постанова – один із кроків у рамках політики уряду та Нацбанку щодо збільшення безготівкових розрахунків та наближення країни до європейських стандартів. До того ж, використання безготівкових розрахунків зменшує потребу в обороті «живих» грошей і не витрачаються величезні кошти на їхній друк.

Заступник міського голови з економічних питань Богдан Білик пояснює, що безготівковий розрахунок – це європейська тенденція. Його запроваджують задля покращення якості обслуговування та обліку товарів.

«В Європі всі операції у сфері послуг здійснюють через касові апарати або за перерахунком. Таким чином, можна чітко облікувати той товар, який реально виробляється в державі або імпортувався. У нас зараз дуже багато нелегального імпорту надходить в Україну, і важко навести порядок», – коментує він.

У Європі підприємцям, які працюють, використовуючи касові апарати та безготівковий розрахунок, дуже легко звітувати. По-перше, там немає фіскальних служб і їхні обов’язки виконує влада. По-друге, видно весь рух коштів, який проходить через касові апарати і термінали. В Європі немає поділу на види підприємницької діяльності. Підприємець може займатися тим, чим йому вигідно. Головне, щоб він міг проводити розрахунки і мав облік доходів.

В Україні ж підприємці поділені на три групи. Підприємців першої групи в Івано-Франківську є близько тисячі. На рік вони заробляють до 300 тис. грн. і в 2017 р. сплатили до міського бюджету приблизно 2 млн. грн. податків. До другої групи відносяться підприємці, які мають за рік до 1,5 млн. грн. доходу і можуть наймати до десяти працівників. Це в основному кафе, ресторани, магазини. Таких підприємців у місті 5 тис. і вони сплатили минулого року близько 23 млн. грн. податків. Найбільші ж платники податків – підприємці третьої групи, торік вони сплатили майже 130 млн. гривень. Сюди належать великі підприємства, які мають на рік до 5 млн. грн. доходу. Таких підприємців у місті нараховується близько трьох тисяч.

За словами чиновника, майже 70% кафе та магазинів їх вже мають, складніше буде підприємцям на ринках.

«Для них це справді буде проблемою, – вважає чиновник. – Щоб користуватися терміналом, треба мати рахунок у банку, а для цих підприємців він є необов’язковий. Але думаю, що вони мають себе вдосконалювати і працювати цивілізованіше. До 2020 року ще є час підготуватися. Тому великого навантаження безготівкові розрахунки на малий бізнес не будуть мати».

Голова ради підприємців при виконкомі Івано-Франківської міськради Петро Строїч підтримує ідею безготівкових розрахунків. Н його думку, люди повинні мати можливість розраховуватись картками як у магазинах, так і на базарі. Такий спосіб розрахунку дуже зручний, навіть пенсії тепер приходять на карточку.

Власники торгових точок на франківському ринтку не взахваті від таких нововведень. Кажуть, люди вже звикли, що туди треба йти з готівкою. А також, звертають увагу на те, що  вже зараз багато місць на базарі пустує, бо людям не дуже вигідно продавати, а впровадження терміналів ще більше спонукатимуть припинити свою діяльність.

Читайте також: “Заборона Висоцького”: В’ятрович розтлумачив свою позицію

Категорії
Новини
Новини
Loading...