Зміни до скандального закону про Інститут національної пам’яті Польщі набувають чинності з 1 березня

Зміни до скандального закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі, яким, зокрема, передбачається поправка про кримінальне переслідування за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти громадян...

Зміни до скандального закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) Польщі, яким, зокрема, передбачається поправка про кримінальне переслідування за заперечення злочинів “українських націоналістів” проти громадян Польщі, опубліковано в середу в польському урядовому віснику.

Оскільки закон набуває чинності через 14 днів після його опублікування в урядовому віснику, то він набуде чинності 1 березня, повідомляє Укрінформ.

Як інформувалося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі Анджей Дуда, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

Ізраїль та США найбільше хвилює положення про запровадження кримінального переслідування для всіх, у тому числі й іноземців, хто приписує польському народові відповідальність за злочини нацистів у роки Другої світової війни. В Єрусалимі побоюються, що таким чином польська влада намагається заборонити жертвам Голокосту та їх нащадкам говорити про злочини поляків проти євреїв. У Польщі наполягають, що це не так, а йдеться лише про те, щоб ніхто більше не звинувачував поляків як народ у геноциді проти євреїв і не вживав термінів “польські концтабори”, “польські табори смерті” тощо.

В Ізраїлі сподіваються, що направлення Дудою закону до КС дає час і можливість, аби подискутувати про можливі зміни до цього закону. Офіційна Варшава не виключає узгодження з Єрусалимом спільної позиції стосовно згаданого закону.

Водночас у Варшаві сподіваються, що зможуть роз’яснити українцям положення цього закону під час зустрічі віце-прем’єр-міністрів України і Польщі Павла Розенка і Пьотра Глінського 16 лютого у Варшаві.

Читайте також: В Франківську презентували благодійний фотопроект “Мрій”. ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...