Кость Бондаренко: Обама програв Саміт НАТО в Уельсі

Про роль США у врегулюванні російсько-українського конфлікту, – в коментарі політолога Костянтина Бондаренка. США сьогодні не націлені на те, щоб загострювати ситуацію в Україні,...

Про роль США у врегулюванні російсько-українського конфлікту, – в коментарі політолога Костянтина Бондаренка.

США сьогодні не націлені на те, щоб загострювати ситуацію в Україні, і готові піти на ряд поступок. Тобто, вони можуть воювати з Росією, скажімо, економічно – тиснути санкціями, але Америка не готова до гострого військового протистояння. Говоритимемо відверто – Барак Обама програв Саміт НАТО в Уельсі. Він до нього ретельно готувався, але все-таки не отримав підтримки з боку своїх європейських колег. Якби була якась єдина монолітна позиція НАТО щодо Росії і української кризи, то тоді можна було б говорити про фінансову, технічну, військову, економічну допомогу Україні з боку США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пораненому в зоні АТО прикарпатцю потрібна допомога

Що ж стосується внутрішньої ситуації в Америці – демократи готуються до виборів. 4 листопада пройдуть вибори до Конгресу і Сенату. Обама ризикує отримати серйозну опозицію в особі республіканців. Вже внесено законопроект про імпічмент Обами (29 конгресменів внесли його ще в червні). Так що після листопада цьому законопроекту можуть дати хід в Сенаті. Обама прекрасно розуміє, що у нього провалена соціальна реформа, реформа охорони здоров’я, крім того, у нього не найкращим чином йдуть справи на Близькому Сході, у фінансовій сфері, тому йому зараз не до війни, особливо з Росією.

Швидше за все, Обама вирішив зробити паузу – не йти на задній хід, а зробити паузу в українському питанні (незрозуміло на який час). Але Петру Порошенку було сказано, що між Україною і США практично «заморожуються» відносини в тій точці, в якій вони зараз перебувають, плюс – Україні виділяються на розвиток економіки чисто символічні суми – крапля в морі для вирішення українських проблем.

Між Україною і США так і залишається статус стратегічного партнерства. Ми знову будемо співпрацювати символічно. Законопроект з ініціативами надання Україні військово-технічної допомоги (з акцентом на нелетальної зброю), у розмірі 350 мільйонів доларів, був внесений двома американськими сенаторами до комітету у закордонних справах Сенату США, навіть якщо він був би реалізований в життя, це дуже мало. Україні, швидше за все, був даний красномовний посил щодо того, щоб ми самостійно шукали шляхи виходу з кризи, що склалася: або переговори з Росією, яка всіляко намагається показати, що вона готова домовлятися тільки з США, а не з Україною, або ж переговори з самопроголошеними республіками ДНР і ЛНР.

Репліка

Категорії
Аналітика
Новини
Loading...