Відому прикарпатську знахідку – носорога, який вимер 10 тисяч років тому, відреставрували у Львові. ФОТО

У Львівському природознавчому музеї відреставрували унікального волохатого носорога. Його знайшли у 1907 році в селі Старуня на Богородчанщині. Фото опублікували на сайті ZAXID.NET. На фотографії...
У Львівському природознавчому музеї відреставрували унікального волохатого носорога. Його знайшли у 1907 році в селі Старуня на Богородчанщині.

Фото опублікували на сайті ZAXID.NET.

На фотографії старший науковий співробітник Львівського природознавчого музею Андрій Бокотей показує слід від списа на відреставрованому опудалі.

Передня частина носорога є оригінальною. Решту тіла дороблювали із гіпсу, вставляючи частини врятованої шкіри.

Його рештки знайшли у 1907 році в озокеритній шахті біля села Старуня Івано-Франківської області.  Остаточно цей вид вимер близько 10 тис років тому.

У світових музеях є лише два оригінальні опудала волохатих носорогів – у Львові і у Кракові. Львівський музей планує виставити волохатого носорога на загальний огляд у квітні-травні цього року. Це один з тих експонатів, якими найбільше пишається музей. Адже це перша в Європі повна туша волохатого носорога. За цінний артефакт ішла війна з краківськими музейниками.

Нагадаємо, зусиллями науковців Івано-Франківського технічного університету нафти і газу та Старунською сільською радою розроблено інвестиційний науково-туристичний проект “Парк льодовикового періоду“.

Довідка: На початку XX ст. на території Старуні, в районі вироблених копалень озокериту, виявлено рештки викопних рослин і тварин, а також 4 стоянки людини середньокам’яної доби. В 1907 році тут цілком випадково були знайдені рештки тварин кінця льодовикової доби. Біля потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше — волохатого носорога, гігантського оленя, різних викопних птахів та земноводних.

Читайте також: У Чорному лісі під час розкопок криївки знайшли карабінові гільзи, фрагменти посуду та особисті речі воїнів УПА

Категорії
Новини
Новини
Loading...