Що думають в Івано-Франківському міському суді про нові скандальні норми поховання

За два дні в Україні стане складніше поховати людину. З 15 березня судово-медичну експертизу можна робити тільки після рішення суду. А це затягне процес...

За два дні в Україні стане складніше поховати людину. З 15 березня судово-медичну експертизу можна робити тільки після рішення суду. А це затягне процес на декілька днів, бо взятися за це може не кожен суд.

Досі процедура була така: слідчий відкривав кримінальне провадження, тіло відправляли в морг, де проводили судово-медичну експертизу. З 15 березня з’явиться посередник – суд. Без його постанови не можна буде робити розтину, а отже, і віддавати тіло на поховання. А суддя, згідно із законом, має на це три дні. Через такі затримки розгляд справ затягуватиметься, а в моргах бракуватиме вільних місць, кажуть експерти.

Мета внесення цих поправок – змінити строки розслідування справ. На особливо тяжкі кримінальні справи тепер відведено 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості – 12 місяців, а на дрібні злочини – 6 місяців. Раніше, якщо людина помирала у власному будинку, то викликали швидку медичну допомогу та слідчо-оперативну групу, пише видання “РБК-Україна“.Медики констатували смерть людини, а слідчі відкривали кримінальне виробництво і відправляли тіло в морг з постановою на проведення судово-медичної експертизи. Без такої постанови морг не може прийняти тіло. У випадках, коли померлий був похилого віку, довго хворів, перебував під наглядом лікаря в домашніх умовах – лікар просто виписував довідку про відсутність слідів насильницької смерті і можна було обійтися без розтину. З 15 березня цей порядок зміниться.

“Тому виникає питання, де зберігати тіло до того часу? У домашніх умовах декілька тижнів, це навіть важко уявити із санітарно-гігієнічних умов. Добре, що морги є у великих містах, районних центрах, а у селах їх нема. Тепер треба чи тримати вдома небіжчика чи везти за 50 – 70 кілометрів до районного чи обласного центру щоб там його тримати і чекати на дозвіл поховання”, – коментують зміни експерти.

Проте проблема не лише з моргами. Згідно з новаціями, слідчі повинні подавати клопотання за місцем юридичної реєстрації поліції.

Єдиним вирішенням ситуації стануть послуги приватних холодильних камер, де доба коштує від 250 гривень.

У коментарі для видання “Місто“, речник Івано-Франківського міського суду Михайло Савлюк каже, що робити остаточні висновки про ситуацію ще зарано.

“Ми очікуємо, що народні депутати внесуть правки в законодавство вже найближчим часом”, — розповідає він.

Найкраща нагода для виправлення ситуації з’явиться вже у найближчий четвер, бо поточний тиждень є сесійним для Верховної Ради, проте нововведення починають працювати вже за два дні.

Читайте також: Помер відомий український телеведучий та журналіст Олесь Терещенко

Категорії
Новини
Новини
Loading...