Кераміст з Прикарпаття творить унікальні вироби. ФОТО

Йому 31 рік і все життя провів у гончарській справі. Без цього себе уже й не бачить. Каже, це і задоволення для душі, і...

Йому 31 рік і все життя провів у гончарській справі. Без цього себе уже й не бачить. Каже, це і задоволення для душі, і заробіток для життя.

Сергій Дутка народився неподалік Франківська — у Лисці. Зараз живе і творить на Косівщині. Чоловік розповів, які плани на майбутнє і чи актуальне гончарство нині, пише МІСТО.

Сергій Дутка навчався у Косівському училищі, згодом – в інституті прикладного-декоративного мистецтва. Упродовж 2009–2011 років працював викладачем відділу художньої кераміки Косівського училища ПДМ. Нині працює у своїй майстерні в с. Рожнів Косівського району. Сергій виготовляє з кераміки найрізноманітніше: посуд (макітри, миски, тарелі, горшки, дзбанки), декоративна анімалістична пластика, сувеніри, свистунці (окарини) та світильники. Часто у формотворенні використовує анімалістичні мотиви (Ред. — читайте нижче). Каже, що треба мати неабиякий креатив, щоб роботи були унікальні. Копіювати чужу річ — надто просто.

У гончаруванні добре відчуває народну форму, але не боїться експериментувати. Найцікавішим у творчості вважає анімалістичну пластику. Те, що вирізняє чоловіка серед інших майстрів — неабиякий хист до анімалістки.

“Анімалістика це те, де я себе більш творчо відчуваю. І через неї, мабуть, мене впізнають”, — пояснює косівський кераміст.

Працює Сергій як для власного задоволення та виставок, так і на замовлення виготовляє. Зізнається, що часто стільки замовлень, що відпочити нема коли. А буває, що немає клієнтів.

“Немає замовлень — твориш для себе і розвитку. Є замовлення — робиш те, що люди хочуть. Загалом, мої роботи купують різні люди. Це жінки-домогосподарки, які хочуть мати доброго горщика для голубців на кухні і власники ресторанів, які бажають бачити в своєму закладі нестандартного світильника чи якусь звірину пластику. Великий вибір робіт — широкий спектр клієнтів” , — розповідає Сергій Дутка.

Категорії
Новини
Новини
Loading...