У Франківську усіх бажаючих безкоштовно обстежать на рак шкіри

Мешканці міста зможуть пройти безкоштовну діагностику раку шкіри, обстеживши родимки. 20 квітня – Всеукраїнський день боротьби з меланомою. З цього приводу на Вічевому майдані...

Мешканці міста зможуть пройти безкоштовну діагностику раку шкіри, обстеживши родимки.

20 квітня – Всеукраїнський день боротьби з меланомою. З цього приводу на Вічевому майдані безкоштовно перевірять родимки на тілі.

Так, 19-21 квітня з 10 по 18 годину на Вічевому майдані м. Івано-Франківська (біла палатка з написом “Здорова шкіра. Перевір родимку”) буде проводитись огляд родимок всім бажаючим. Спеціалісти використовуватимуть спеціальний оптичний прилад – дерматоскоп.

Обстеження проводять лікарі клініки “БРАСС. Здорова шкіра”. Зокрема лікар-дерматолог Гриник Христина Володимирівна та лікар-хірург Колодій Дмитро Ярославович, інформує МІСТО.

Додамо, що меланома – це пухлина, яка не становитиме загрози життю, якщо її вчасно виявити. Для того, щоб її виявити – достатньо періодично проходити огляд у лікаря, який перевіряє родимки, чи вони не почали перероджуватися у злоякісну пухлину. Така перевірка є абсолютно безболісною та триває всього декілька хвилин: лікар оглядає родимку спеціальним мікроскопом, який виявляє небезпеку.

У зв’язку з настанням періоду активного сонця, слід особливо звернути увагу громадян на те, які небезпеки може мати надмірна засмага, а також на що потрібно звертати увагу для того, щоб уникнути переродження родимок в меланому. Важливим є те, що кожен бажаючий може безкоштовно перевірити свої родимки. Часто люди не звертають увагу на ці питання або навіть і знаючи, що це важливо – відкладають ці питання «на завтра». Минулого року впродовж Всеукраїнського тижня меланоми, проведеного на стометрівці, було обстежено близько 400 людей, із них у вісьмох було виявлено підозру на меланому.
Захід є соціальним, так як завдання медицини, в тому числі і приватної – вчасне виявлення та діагностика даного онкологічного захворювання, коли ще є шанс врятувати життя людини.

Довідково:

Меланома – злоякісна і дуже агресивна пухлина шкіри. Найчастіше виникає на місці звичайної родимки. Статистика свідчить: смертність від меланоми в Україні сягає майже 95%. Тобто після постановки такого діагнозу протягом 5 років в нашій країні помирає 95 зі 100 пацієнтів. У той же час, у США смертність становить лише 5%. Така різниця зумовлена не методами лікування, а несвоєчасним виявленням меланоми. На жаль, елементарна медична необізнаність і недбале ставлення до власного здоров’я призводить до того, що пацієнти із занедбаною формою меланоми часто вже неоперабельні.

Читайте також: У Франківську відкрили анотаційну дошку Патріарху УАПЦ Мстиславу Скрипнику. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...