У Варшаві стартував ювілейний рік Обсерваторії на горі Піп Іван. ФОТО

У Варшавському університеті відбулося офіційне відкриття ювілейного року Обсерваторії на горі Піп Іван. В урочистостях взяли участь ректори Варшавського та Прикарпатського національного університету ім....

У Варшавському університеті відбулося офіційне відкриття ювілейного року Обсерваторії на горі Піп Іван.

В урочистостях взяли участь ректори Варшавського та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Марчин Палис та Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, польські високопосадовці, представники дипломатичного корпусу, професори Варшавського університету та його Астрономічної Обсерваторії, експерти, координатори напрямків наукових досліджень Міжнародного наукового центру “Обсерваторія”.

Відкрив засідання Директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, який зачитав лист з привітанням від Маршала Сейму Республіки Польща Марека Кухцінського. З вітальним словом виступили ректори Варшавського та Прикарпатського університетів Марчин Палис та Ігор Цепенда, повідомляє Міжнародний науковий центр “Обсерваторія”.

Після показу фільму про Обсерваторію відбулася історична панель, під час якої глава Карпатського товариства Лешек Римарович та заступник директора Астрономічної Обсерваторії Варшавського Університету Томаш Булік розповіли нові цікаві факти з історії Обсерваторії на горі Піп Іван та показали унікальні документи з музею Варшавського університету та приватних польських колекцій щодо історії будівництва, яке завершилося у Карпатах 80 років тому.

Під час урочистостей ректору Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігору Цепенді було вручено медаль 200-річчя Варшавського університету.

Крім того, обидва ректори отримали календарі, видані до ювілею Обсерваторії.

Нагадаємо, Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван, також звана умовною назвою Білий Слон – найвище розташована споруда в Україні, в якій постійно жили й працювали люди (2028 м над рівнем моря). Діяла в 1938—1941 рр.

Розташована на території Верховинського району Івано-Франківської області.

В 2010 році Україна виділила 900 тис. грн. на підготовку проектно-кошторисної документації Польсько-українського центру академічної молоді у селі Микуличин (при загальному кошторисі робіт близько 48 млн грн.; спільний проект Варшавського та Прикарпатського університетів). У рамках цього проекту планували також провести реконструкцію обсерваторії на горі Піп Іван.

Читайте також: Майже 100 тисяч гривень отримають на лікування поранені бійці з Франківська

Категорії
Новини
Новини
Loading...