Провідна неділя: обряди і традиції

Тиждень після Великодня в Україні традиційно називають Поминальним. Він закінчується Поминальною неділею або Проводами. У кожного регіону з цим святом пов’язані свої звичаї, але...

Тиждень після Великодня в Україні традиційно називають Поминальним. Він закінчується Поминальною неділею або Проводами.

У кожного регіону з цим святом пов’язані свої звичаї, але спільним є те, що сім’ї збираються на кладовищах, щоб помолитися за близьких, що пішли у вічність. Існують різні назви сьогоднішнього дня (залежно від регіону) Проводи, Гробки, Дарна неділя, Опроводи, Поминальна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томіна неділя, Хомина неділя, пише Рівне 1.

Цього дня українці провідують могили своїх близьких і рідних. Вважається, що після Великодня на цілий тиждень Господь відпускає душі померлих на землю. А вже у неділю ці душі приходять на цвинтар, тож рідні мають змогу з ними “поспілкува­тися”, здобути певну позитивну енергію. А також попрощатись, адже цього дня вони повертаються назад, на небо.

В народі кажуть, коли у Провідну неділю падає дощ, то котрась із душ плаче, що Господь не відпустив її до рідних за земні гріхи.

Категорії
Новини
Новини
Loading...