Чи підтримують франківці вакцинацію і скільки витрачають щомісячно на ліки – дослідження

Франківцям презентували результати щорічного дослідження, яке демонструє рівень задоволеності містян медичною допомогою. Соціологічне опитування “Індекс Здоров’я. Україна – 2017” проводив міжнародний фонд “Відродження” спільно з...

Франківцям презентували результати щорічного дослідження, яке демонструє рівень задоволеності містян медичною допомогою.

Соціологічне опитування “Індекс Здоров’я. Україна – 2017” проводив міжнародний фонд “Відродження” спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Таке дослідження фонд проводить другий рік поспіль.

У 2017 році індекс здоров‘я жителів Франківщини залишається четвертим найнижчим по Україні та складає 58 пунктів зі 100. Це на 7 пунктів вище, ніж у 2016 році, але на 4 пункти нижче за середній показник по країні.

На заході розповіли і про вакцинацію. До речі, Івано-Франківщина увійшла до ТОП-3 областей України, де найбільше батьків негативно ставляться до вакцинації. Йдеться про 21 відсоток по Україні. В нашому місті найбільша кількість батьків заявили, що відмовлялися від обов’язкових щеплень для своєї дитини. Водночас за останній рік кількість позитивно налаштованих до вакцинації батьків в Івано-Франківській області незначно збільшилась із 59% в 2016 році до 66% в 2017.  Тобто, якщо по Україні відсоток відмови від обов‘язкових щеплень 21%, то в нас 39%. Тенденція відмов по вакцинації характерна по всій західній Україні, але Прикарпаття на першому місці.

Крім того, Франківщина увійшла до ТОП-4 областей, де амбулаторна та стаціонарна допомога виглядають найбільш фінансово доступними для громади – лише 21% громадян відкладають свій візит до лікаря з фінансових причин.

Для порівняння: найменш фінансово доступною є медицина на Черкащині, Одещині, Донеччині та Херсонщині.

Проте на ліки прикарпатці витрачають чимало. Згідно даних дослідження, Франківщина – 5-та область в рейтингу з найбільшими грошовими витратами громадян на ліки. Середній рівень витрат за останніх 30 днів для регіону склав 718 грн, що на 106 грн більше, ніж у 2016 році, та на 148 грн більше в середньому по Україні.

Додамо, що в середньому по Україні респонденти на стаціонарну допомогу за одне звернення витрачають майже 2500 грн.

Дещо зменшилась кількість франківців, які вважають, що реформа охорони здоров‘я потрібна: 96% в 2017 в порівнянні з 99% у 2016 році.

Кожен третій франківець відзначив, що відчув початок медичної реформи.

Читайте також: Невдовзі до франківських лікарень надійдуть тисячі упаковок закуплених ліків. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...