40 тонн використаних батарейок вперше можуть вивезти на переробку за кордон

Загалом в Україні вже чекають на друге життя понад 200 тонн батарейок.   Утім, відбутися це може не раніше, ніж через 9 місяців – процедура...

Загалом в Україні вже чекають на друге життя понад 200 тонн батарейок.

 

Утім, відбутися це може не раніше, ніж через 9 місяців – процедура оформлення вивозу небезпечних відходів з України складна й  коштує чимало, повідомляє Експрес-онлайн.

“Ми провели дослідження заводів у Європі та маємо два заводи-претенденти на переробку українських батарейок, один у Польщі, другий у Німеччині. Вибір зробимо в найближчі два місяці після переговорів з імпортерами батарейок в Україну, адже саме ці компанії мають оплачувати утилізацію. Є ризик, що батарейки так і залишаться на наших складах, якщо вчасно не отримаємо фінансування. Це питання стане ключовим на переговорах з імпортерами”, – розповідає Колосовська, лідерка проекту “Батарейки, здавайтеся!”.

Саме так це працює в Європі — за утилізацію батарейок платить той, хто купує цей товар. Адже вартість вже закладена в ціну нової батарейки, ця додана вартість мізерна, але в сумі покриває вартість переробки всіх відпрацьованих батарейок і дозволяє повернути матеріали на ринок сировини.

Переробка українських батарейок у Європі коштуватиме близько 570 – 730 євро за тонну. У суму входить не лише транспортування, а й оформлення документів, упаковка батарейок. Загальна сума, яка потрібна для партії 40 тонн – близько близько 30 тисяч євро.

Однією з найбільших екологічних проблем є зростання обсягів використаної електроніки та супутнього обладнання, серед яких особливу загрозу становлять відпрацьовані батарейки – хімічні джерела струму, елементи яких вступають у реакцію, що під дією заряду перетворюється на електричну енергію. Ці елементи є токсичними та небезпечними.

Читайте також: Чи безпечно купувати полуниці на франківському ринку

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...